Regija Mecklenburg-Vorpommern

Sudar dva borbena zrakoplova u Njemačkoj, jedan pilot pronađen

24.06.2019.
u 15:53

Dva borbena zrakoplova Eurofighter sudarila su se nad Njemačkom u regiji Mecklenburg-Vorpommern.
Riječ je o njemačkim borbenim zrakoplovima koji su se sudarili iznad turističkog područja na jezeru Drewitzer, prenosi Spiegel, pozivajući se na informacije iz njemačkog zrakoplovstva koje je potvrdio i ministar unutarnjih poslova Lorenz Caffier.

Piloti su se uspješno katapultirali iz zrakoplova.

Glasnogovornik Bundeswehra je za Spiegel izjavio kako su se zrakoplovi sudarili tijekom leta te kako je to prouzročilo njihovo rušenje. Ministar obrane potvrdio je kako se sve dogodilo u blizini mjesta Jabel te kako se jedan od zrakoplova srušio u šumskom predjelu tog mjesta.

Drugi se srušio također na rubu šume, kraj sela Nossentiner. Ta dva mjesta udaljena su oko 10 kilometara.

Nakon sudara zrakoplova piloti su se katapultirali, a zrakoplovi su se, prema informacijama Bilda, srušili u šumsko područje i navodno izazvali šumski požar.

Bild se poziva i na lokalni portal Schwerin People’s Daily koji prenosi kako su krhotine zrakoplova pogodile i obližnje naseljeno područje.

Dodaju i kako se dvojica pilota jesu katapultirala iz zrakoplova, ali kako je za sada pronađen samo jedan od njih.

Spiegel javlja kako je pilot pronađen živ te kako se njegov padobran zakačio za vrh jednog stabla.
Također, i Zeit Online javlja kako su timovi spasilaca pronašli jednog od pilota, a istu vijest prenosi i Spiegel. Njemačka novinska agencija DPA citira ministra obrane koji je rekao kako traje potraga za drugim pilotom.

Prema podacima ministarstva, u potrazi se koriste civilni i vojni helikopteri.
Bild ima informaciju kako je na testnom letu bio još jedan, treći zrakoplov, a upravo njegov pilot je vidio kako su se piloti iz zrakoplova koji su se srušili katapultirali i otvorili padobrane.

Ministar unutarnjih poslova Lorenz Caffier na putu je na mjesto događaja kako bi procijenio situaciju, rekao je njegov glasnogovornik.

Njemački Bundeswehr ima ukupno 128 ovakva zrakoplova, od kojih se 81 smatra dostupnim za korištenje, a 39 njih je odmah spremno za akciju.

To su podaci iz 2017. godine, naglašava Zeit.

No, otkako su ti podaci objavljeni, broj funkcionalnih i dostupnih zrakoplova proglašen je tajnim, kako piše Zeit, vjerojatno zato što se velik broj spomenute skupe tehnologije naoružanja ne može koristiti zbog raznih defekata ili nedostataka dijelova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?