ZAVRŠEN SPOR

Sud EU: Prava iz istospolnog braka vrijede i gdje takav brak ne postoji

05.06.2018.
u 18:50

Spor o kojem je odlučivao Sud EU u Luksemburgu vodio se oko rumunjskog i američkog državljanina, koji su se 2010. vjenčali u Bruxellesu, a kad su se odlučili preseliti u Rumunjsku pozvali su se na Direktivu o slobodi kretanja.

Prava istospolnih bračnih parova moraju biti priznata u svim državama članicama Europske unije, bez obzira priznaju li same te države u svom zakonodavstvu istospolni brak, nakon što je Sud Europske unije danas presudio da pojam “bračni drug”, u smislu odredaba prava EU o slobodi boravka građana Unije i članova njihove obitelji, obuhvaća i istospolne bračne drugove. 

Spor o kojem je odlučivao Sud EU u Luksemburgu vodio se oko rumunjskog i američkog državljanina, koji su se 2010. vjenčali u Bruxellesu, a kad su se odlučili preseliti u Rumunjsku pozvali su se na Direktivu o slobodi kretanja, kojom se bračnom drugu građanina Unije omogućava da se pridruži svojem supružniku u državi članici u kojoj ovaj potonji boravi. 

Rumunjske vlasti odlučile su da Amerikanac nema pravo na boravak u Rumunjskoj dulji od tri mjeseca jer ga se, pošto rumunjsko zakonodavstvo ne priznaje istospolne brakove, ne može smatrati “bračnim drugom”. Spor se preselio na sud, a sada je najviša sudska instanca EU, čije presude postaju službena interpretacija zakona Unije, odlučila da Rumunjska, pa slijedom toga i svaka druga članica EU, mora priznati kao bračnog druga osobu iz istospolnog braka koji je legalno sklopljen drugdje.

Ta obveza države, da prizna istospolni brak sklopljen negdje drugdje samo kako bi odobrila pravo na boravak koji iz braka proizlazi, ipak ne znači da se državi automatski nalaže obveza da u svojem nacionalnom pravu propiše instituciju istospolnog braka, pojašnjavaju sa Suda EU. 

- Ovo je fantastična vijest za dugine obitelji. Sloboda kretanja je pravo svih građana EU, koje se može ograničiti ovisno o tome koga volite. EU štiti naša prava - komentirala je Sophie in ’t Veld, nizozemska europarlamentarka i liberalka koja vodi neformalnu skupinu EP-a koja se bori za prava LGBTI osoba. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?