objavili odluku

Sud EU nije nadležan za odlučivanje o graničnom sporu s Hrvatskom

Goran Stanzl/Pixsell
31.01.2020.
u 09:46

Hrvatska je uputila podnesak Sudu kojim se ističe prigovor da Sud Europske unije nije nadležan za rješavanje spora

Sud Europske unije nije nadležan za odlučivanje o graničnom sporu između Slovenije i Hrvatske, ali te su dvije države članice ipak obvezne, u skladu s člankom 4. stavkom 3. UEU-a, lojalno surađivati na pronalaženju konačnog pravnog rješenja tog spora sukladno međunarodnom pravu. Tako glasi odluka suda u Luxembourgu objavljena u 9 sati.  

Slovensku tužbu podnijela je tehnička vlada tada odlazećeg premijera Mire Cerara nakon što je u prosincu 2017. propao pokušaj dogovora dviju država i prihvaćanja protokola o granici čiji su sadržaj dvije države na ekspertnoj i političkoj razini brusile na sedam sastanaka. Hrvatska inzistira i dalje na bilateralnom dogovoru, što je mogućnost koju nudi i sam Arbitražni sporazum. Razgovor kao rješenje želi i Europska komisija koja je odbila podržati slovensku tužbu protiv Hrvatske. Neovisni sudac Priita Pikamäe iznio je svoje neobvezujuće mišljenje u studenome prošle godine te ustvrdio da Sud Europske unije nije nadležan za odlučivanje o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije jer je on međunarodnog karaktera i ne potpada pod pravo Unije te da granica dviju država nije definirana. Sama se tužba pak temelji na četiri točke. Prva točka – ribarstvo – uporište nalazi u okviru Zajedničke ribarske politike. Ta je uredba uvrštena u aneks Pristupnog sporazuma Hrvatske i EU, gdje se određuje režim ribolova kod granica Slovenije i Hrvatske koji bi stupio na snagu nakon potpune provedbe arbitražne odluke. Hrvatska odbacuje taj argument jer smatra da potpune provedbe odluke nema, pa onda nema ni režima, jer je Hrvatska, nakon što je otkrivena slovenska kontaminacija arbitražnog postupka izašla iz sporazuma i procesa. Druga se točka tiče prostornog planiranja na moru, a treća Schengena.

Slovenija ima obvezu čuvati schengensku granicu, ali joj je to onemogućeno jer nema kontrolu nad cijelim teritorijem, smatraju, iako je Slovenija 2007. ušla u Schengen s takvim “neuređenim” granicama. Četvrta pak točka govori o hrvatskom kršenju Temeljnih ugovora o funkcioniranju Unije, odnosno članka 4 (3) koji se tiče suradnje država članica. Hrvatska je uputila podnesak Sudu kojim se ističe prigovor da Sud Europske unije nadležan za rješavanje spora. Zagreb traži da Sud u potpunosti odbaci tužbu kao nedopuštenu zbog toga što Sud nije nadležan o zahtjevima Slovenije odlučiti u postupku predviđenim člankom 259. Ugovora o funkcioniranju Europske unije budući da se spor između Hrvatske i Slovenije treba rješavati primjenom pravila međunarodnog prava te rješavanje spora ne ovisi o primjeni prava EU niti o njegovu tumačenju.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije