ZASTRAŠUJUĆI PRIZORI U KANADI

Strašni požar u Kanadi i dalje tjera stanovništvo iz svojih domova, 2000 automobila pobjeglo u jednom danu

požar
07.05.2016.
u 15:58

Oko 2000 vozila ispratila je u petak policija kako bi omogućila stanovništvu opkoljenom šumskim požarom sjeverno od Fort McMurrayja da pobjegne prema jugu.

Opsežna operacija poduzeta je kako bi se izvukle tisuće ljudi još uvijek u bazama naftnih kompanija 30 ili 40 kilometara sjeverno od kanadskog grada čiji je centar praktički nedirnut, no čiji su rubni stambeni sektori većinom u ruševinama.

“Središte grada je većim dijelom nedirnuto, telefonska centrala također, bolnica još stoji a stanica za pročišćavanje voda vraćena u pogon”, izjavila je u petak Rachel Notley, premijerka Alberte bilježeći da je zračna luka, južno od grada, također pošteđena.

Velika šteta

Ne umanjujući širinu štete, Notley je također rekla: “Vidjeli smo fotografije koje su snimili stanovnici koji su prošli kroz Fort McMurray u petak i nema nikakve sumnje da će trebati mjeseci da se šteta popravi”.

Po dolasku konvoja u Wandering River, 200 km južnije, stanovnici su opisivali zastrašujuće prizore.

Na prvoj liniji požara stanje ostaje kritično a plamenovi su opustošili malo više od 101.000 hektara, kazao je Chad Morrisson, direktor vatrogasne službe Alberte, što je površina kao deset Pariza.

Vatra divlja bez kontrole

“Vatra nastavlja gorjeti bez kontrole”, ali se kreće prema sjeveroistoku, to jest prema šumi gdje nema više nijednog naselja, kazala je Notley.

Raspoređena oprema na terenu ne omogućuje ograničavanje požara već samo zaštitu zgrada ili vitalnih infrastruktura, priznale su odgovorne osobe.

Glavni grad Alberte, Edmonton, opremio je prihvatne centre s 4400 ležajeva u očekivanju dijela stradalih sjeverno od Fort McMurrayja.

Premijerka Alberte kazala je da se povratak stanovništva ne predviđa “tako skoro”.

Pokrajinska vlada obećala je hitnu pomoć od 68 milijuna eura.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije