GLAVNI TAJNIK NATO-a

Stoltenberg: Već smo aktivirali obrambene planove, stotine tisuća vojnika su u pripravnosti

Jens Stoltenberg
16.03.2022.
u 17:25

- NATO neće tolerirati napad na suverenost i teritorijalnu cjelovitost članica. Već smo aktivirali naše obrambene planove da bi zaštitili savez. Stotine tisuća vojnika su u visokom stanju pripravnosti diljem saveza - kazao je Stoltenberg

Danas je održan izvanredni sastanak ministara obrane NATO-a na temu rata u Ukrajini, ali i konkretnim mjerama kojima se namjerava ojačati NATO savez. Glavni tajnik Jens Stoltenberg na konferenciji za medije komentirao je sastanak te kazao će saveznici i dalje nastaviti s podrškom Ukrajini. 

- Ukrajinski ministar obrane je opisao smrt i razaranje koje je uzrokovao Putinov rat te otpor ukrajinske vojske. Svi smo odali počast hrabrosti ukrajinskog naroda i opružanih snaga. NATO snage i saveznici su osigurali opremu i obuku ukrajinskim snagama već godinama, a mi pomažemo i u ostvarivanju prava Ukrajine na slobodu - kazao je. 

Kako je kazao, Putin smjesta mora ''zaustaviti ovaj rat, povući svoje snage i u dobroj se vjeri uključiti u diplomatske napore''.

- NATO neće tolerirati napad na suverenost i teritorijalnu cjelovitost članica. Već smo aktivirali naše obrambene planove da bi zaštitili savez. Stotine tisuća vojnika su u visokom stanju pripravnosti diljem saveza - kazao je. 

- Na kopnu nam treba znatno više snaga u visokom stanju pripravnosti na istočnom krilu saveza. U zraku trebamo više aviona te integriranu, ojačanu zračnu i raketnu obranu. Na moru trebamo podmornice i nosače avione - dodao je.  Raspravljalo se i o sigurnosti kibernetičke obrane, kazao je Stoltenberg, ali i da je potrebno provoditi veći broj vojnih vježbi za što će biti potrebna veća financijska ulaganja.  - Saveznici moraju uložiti minimalno dva posto BDP-a u obranu - kazao je.

Osvrnuo se i na pružanje pomoći Ukrajini, ali naglasio i kako se saveznici slažu da ''NATO ne bi trebao rasporediti svoje snage na kopnu niti poslati avione u ukrajinski zračni prostor''.  - Vidimo smrt i ljudsku patnju, ali ova situacija bi se mogla pogoršati ako bi NATO učinio nešto što bi ovo pretvorilo u rat između Rusije i NATO-a. Saveznici su ujedinjeni u pružanju podrške Ukrajini, ali se neće raspoređivati NATO snage ni na kopnu ni u zraku. To je ujedinjen stav - kazao je. 

Kazao je i kako je Putin ''podcijenio snagu ukrajinskih oružanih snaga, jedinstvo ukrajinskog naroda te njihovu hrabrost''.  - Sve to, zajedno s masivnom potporom koju ukrajinska vojska dobiva i koju je dobivala godinama od NATO-a, to je sve natjeralo Putina da promijeni svoje planove i da shvati da njegova brza pobjeda tj. Blitzkrieg propala - kazao je. 

- No, ne smijemo podcijeniti sposobnost Rusije kad je riječ o nastavku rata, uključujući napade na gradove. Vidimo da je Rusija bila odgovorna za brutalne napade u Čečeniji i Siriji. Rusija i dalje zadržava veliku vojnu sposobnost u konvencionalnom smislu. No, Putin je prijetio i nuklearnim oružjem, Rusija je nuklearna sila i vidimo da su pojačali tu retoriku, prijete i saveznicima i Ukrajini. Ne smijemo podcijeniti Rusiju - kazao je. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije