Čelnik NATO-a

Stoltenberg upozorio Europu da se ne pokušava sama baviti obranom

Jens Stoltenberg
JOHANNA GERON/REUTERS
14.02.2024.
u 17:59

Stoltenberg je izjavio kako je jasno da sigurnost Europe ne ovisi isključivo od same Europe, nego i od drugih članica NATO-a kao što su Sjedinjene Države, Kanada, Turska, Norveška i Island.

Čelnik NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je u srijedu Europu da se ne pokušava sama baviti obranom nakon što su komentari Donalda Trumpa potaknuli novu debatu o tome može li se kontinent i dalje oslanjati na zaštitu Sjedinjenih Država.

- Europska unija ne može braniti Europu. Osamdeset posto vojnih rashoda NATO-a dolazi od NATO saveznika koji nisu iz EU - kazao je Stoltenberg, glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza, u intervjuu za Reuters.

Stoltenberg je izjavio kako je jasno da sigurnost Europe ne ovisi isključivo od same Europe, nego i od drugih članica NATO-a kao što su Sjedinjene Države, Kanada, Turska, Norveška i Island.

- Ako samo pogledate kartu, očito je da su sve te zemlje, koje nisu članice EU, vitalne za zaštitu Europe - kazao je.

Dodao je kako će "svaki pokušaj da se Europa odvoji od  Amerike također podijeliti Europu". Brojne europske zemlje, posebno na istoku, vide Sjedinjene Države kao svog primarnog sigurnosnog garanta i protivile bi se svakom potezu da se to promijeni.

Trump, bivši američki predsjednik i favorit za republikanskog kandidata na ovogodišnjim predsjedničkim izborima, izazvao je oštre kritike zapadnih čelnika nakon što je rekao da je članicama NATO-a poručio da SAD neće braniti one koji nisu uložili dovoljno u vojsku, pa će čak i ohrabriti Rusiju da ih napadne.

Brojni europski političari tvrde kako su Trumpovi komentari bili poziv na buđenje i da bi trebali djelovati kao poticaj za Europu da učini više kako bi se mogla braniti.

Stoltenberg je izjavoo da europske članice NATO-a moraju učiniti više na izgradnji vojnih kapaciteta i da to čine. On je, međutim, kazao kako bi se to trebalo dogoditi u transatlantskom okviru.

Tijekom dana je izjavio da će europski saveznici ove godine uložiti 380 milijardi dolara u vojsku, što će povećati njihovu potrošnju na procijenjenih dva posto ukupnog BDP-a u 2024., u poređenju s 1,85 posto u 2023. godini, prenosi Reuters.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?