glavni tajnik NATO-a

Stoltenberg: Rat u Ukrajini mora prekinuti 'ciklus ruske agresije'

Jens Stoltenberg
23.02.2023.
u 20:57

Rat u Ukrajini mora okončati ‘ciklus ruske agresije’ koji seže mnogo dalje od invazije koju je Moskva pokrenula prije godinu dana, rekao je u četvrtak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. 

U intervjuu za Reuters uoči prve godišnjice napada Moskve, Stoltenberg je rekao da je invazija dio obrasca koji je uključivao rusku vojnu akciju u Gruziji 2008. i Donbas i Krim u Ukrajini 2014.

- Ne znamo kada će rat završiti. Ali ono što znamo je da kada rat završi, moramo osigurati da se povijest ne ponovi. Moramo osigurati da prekinemo krug ruske agresije - rekao je Stoltenberg.

Naglasio je kako se Rusija mora spriječiti da šteti europskoj sigurnosti.

Rekao je kako to znači osigurati da Ukrajina ima vojne sposobnosti, snagu da odvrati daljnju agresiju.

- Osim opskrbe Ukrajine streljivom za pomoć u obrani od ruske invazije, NATO saveznici također su počeli razgovarati s Kijevom o dugoročnijem partnerstvu - rekao je Stoltenberg.

To uključuje pomoć Kijevu da modernizira svoje obrambene i sigurnosne institucije i da prijeđe s opreme i standarda iz sovjetske ere na njihove ekvivalente u NATO-u, rekao je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?