glavni tajnik NATO-a

Stoltenberg: Rat u Ukrajini mogao bi trajati godinama

Jens Stoltenberg
Reuters/ PIXSELL
19.06.2022.
u 20:34

Stoltenberg je rekao da su troškovi rata visoki, ali je cijena puštanja Moskve da postigne svoje vojne ciljeve još veća

Zapad se mora pripremiti za nastavak podrške Ukrajini u ratu koji može trajati godinama, upozorio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da su troškovi rata visoki, ali je cijena puštanja Moskve da postigne svoje vojne ciljeve još veća, javlja BBC.

Britanski premijer Boris Johnson također je upozorio na dugotrajniji sukob.
 
I u oštrom upozorenju, novoimenovani šef britanske vojske rekao je da Velika Britanija i saveznici trebaju biti sposobni pobijediti u kopnenom ratu s Rusijom.
 
General Sir Patrick Sanders, koji je na ovu funkciju imenovan prošli tjedan, rekao je u internoj poruci u koju je BBC imao uvid da ruska invazija na Ukrajinu naglašava osnovnu britansku svrhu - zaštititi Ujedinjeno Kraljevstvo i biti spremni boriti se i pobjeđivati u ratovima na kopnu, kao i da pojačava zahtjev za odvraćanjem ruske agresije prijetnjom silom.
 
Stoltenberg i Johnson rekli su da bi slanje više oružja učinilo pobjedu Ukrajine vjerojatnijom.
 
- Moramo se pripremiti na činjenicu da bi to moglo potrajati godinama. Ne smijemo odustati u podršci Ukrajini - rekao je šef NATO-a u intervjuu za njemački list Bild.
  
Šef zapadnog vojnog saveza rekao je da bi opskrba Ukrajine modernijim oružjem povećala njezine šanse da oslobodi istočnu regiju Donbasa, čiji je veći dio trenutno pod ruskom kontrolom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?