glavni tajnik NATO-a

Stoltenberg: Povlačenje iz Afganistana ovisi o nasilju

Jens Stoltenberg
Reuters/ PIXSELL
15.02.2021.
u 19:09

Afganistanski talibani moraju učiniti više u cilju ispunjavanja uvjeta mirovnog sporazuma sklopljenog sa SAD-om 2020. da bi bilo moguće bilo kakvo povlačenje stranih vojnika do svibnja, rekao je u ponedjeljak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Ministri obrane NATO-a razmotrit će ovaj tjedan poštuju li talibani sporazum, koji poziva na prekid napada i povlačenje stranih vojnika do 1. svibnja.

„Vidimo da je i dalje potrebno da talibani učine više kad je riječ o ispunjavanju njihovih obveza... kako bi se osiguralo da prekinu sve veze s međunarodnim teroristima”, rekao je Stoltenberg.

Američki kongresnici i međunarodne organizacije za ljudska prava traže da se odgodi povlačenje iz Afganistana zbog učestalih napada, uključujući bombaški napad u prosincu u kojem je poginuo zamjenik guvernera Kabula.

NATO ima 9600 vojnika u Afganistanu, uključujući 2500 Amerikanaca, koji sudjeluju u obuci i pomažu afganistanskim snagama sigurnosti.

Mnogi strahuju da će napredak postignut tijekom dva desetljeća strane intervencije brzo biti poništen i da će doći do nazadovanja u područjima koja se kreću do prava žena do demokracije. Američki kongresnici strahuju da bi mogao izbiti i građanski rat.

Na ovotjednom sastanku ministara obrane NATO-a, koji će se održati putem video konferencije u srijedu i četvrtak, trebala je biti donesena odluka o povlačenju. No novu američku administraciju predsjednika Joea Bidena poziva se da zatraži šestomjesečnu odgodu.

Četvorica visokih dužnosnika NATO-a kazali su Reutersu 31. siječnja da će strani vojnici ostati i poslije roka 1. svibnja, usprkos pozivima talibana da se posve povuku.

„Naš zajednički cilj je jasan: Afganistan ne bi nikada više smio biti utočište za teroriste koji će napadati naše domovine”, rekao je Stoltenberg.

„Premda nijedan saveznik ne želi ostati u Afganistanu dulje nego je potrebno, nećemo otići prije nego bude vrijeme”, dodao je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije