ODBILI ZABRANU LETOVA NAD UKRAJINOM

Stoltenberg: NATO mora podržati i BiH, vidimo tamo ruski utjecaj i vrlo zapaljivu retoriku

04.03.2022.
u 15:44

NATO je raspravljao i o ideji uspostave zone zabrane letova iznad Ukrajine, no zaključeno je da bi to dovelo do eskalacije rata, pa i uvlačenja saveznica NATO-a u otvoreni rat s Rusijom

Dani koji dolaze vjerojatno će biti još gori, s još više mrtvih, još više patnje, i još više razaranja – procijenio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg devetog dana brutalne agresije Rusije na Ukrajinu. 

Stoltenberg je govorio na konferenciji za novinare u Bruxellesu nakon sastanka ministara vanjskih poslova zemalja saveznica, na kojemu se raspravljalo i o ideji uspostave zone zabrane letova iznad Ukrajine, no zaključeno je da bi to dovelo do eskalacije rata, pa i uvlačenja NATO saveznica u otvoreni rat s Rusijom. 

– Razumijemo očaj, ali vjerujemo da bi to moglo voditi prema potpunom ratu u Europi, koji uključuje mnogo više zemalja – rekao je glavni tajnik NATO-a. 

– Mi nismo strana u ovom sukobu i imamo odgovornost da se pobrinemo da on ne eskalira i ne proširi se izvan Ukrajine. To bi bilo devastirajuće i još opasnije, s mnogo više ljudske patnje – dodao je Stoltenberg. 

Podsjetio je da je NATO obrambeni savez, da pruža podršku Ukrajini i sada, kao što je činio i prije ruske invazije, odnosno još od ilegalne aneksije Krima 2014., ali da NATO nije sudionik trenutačnih ratnih zbivanja u Ukrajini.  

Stoltenberg je na kraju svog brifinga medijima spomenuo da je Bosna i Hercegovina s Gruzijom ugrožena zbog Rusije koja želi prošiti svoju sferu utjecaja.  

"NATO je obrambeni savez. Naša osnovna misija jest očuvanje sigurnosti naših članica. Rusija nastoji proširiti svoju sferu utjecaja i spriječiti da zemlje izaberu svoj put. Ministri vanjskih poslova zemalja članica razgovarali su o tome da podrže partnere koji su izloženi takvom riziku, uključujući Gruziju i Bosnu i Hercegovinu. Nismo donijeli nikakve konačne odluke, ali moramo napraviti više za ove zemlje", rekao je Stoltenberg te još pojasnio:  

"Sve su to različite zemlje i imaju različite uvjete. Ali vidimo da ih Rusija pokušava zastrašiti svojom snagom, dijelom subverzivno i uplitanjem u domaću politiku ili čak i vojnom invazijom. Gruziju su napale ruske snage i još uvijek kontroliraju dio zemlje. U dijelu Moldavije ima ruskih trupa bez odobrenja moldavske vladi. A u Bosni i Hercegovini vidimo vrlo zapaljivu retoriku i krhku i nestabilnu situaciju. Vrlo su ozbiljni izazovi pred tom zemljom. I prije napada na Ukrajinu su ove zemlje imale probleme, a sada je rizik povećan. I zato trebamo povećati našu podršku, kao i ozbiljnu raspravu što mi kao NATO možemo učiniti da ih ojačamo u uvjetima opasnosti iz Rusije", zaključio je glavni tajnik NATO-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?