tajnik NATO-a

Stoltenberg: Moskva traži izgovor da ponovno napadne Ukrajinu

Jens Stoltenberg
21.02.2022.
u 22:13

Osuđujem odluku Rusije da prizna samoproglašene "Narodnu republiku Donjeck" i "Narodnu Republiku Lugansk". To dodatno podriva suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine - rekao je Stoltenberg

Gelavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg osudio je u ponedjeljak rusko priznanje Donjecka i Luganska.

- Osuđujem odluku Rusije da prizna samoproglašene "Narodnu republiku Donjeck" i "Narodnu Republiku Lugansk". To dodatno podriva suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, narušava napore ka rješenju sukoba i krši sporazume iz Minska, čiji je Rusija potpisnica - rekao je Stoltenberg u izjavi, prenose mediji.

Stoltenberg je okrivio Rusiju za "nastavak potpirivanja sukoba u istočnoj Ukrajini pružajući financijsku i vojnu podršku separatistima". Dodao je kako Moskva također "pokušava stvoriti izgovor da ponovno napadne Ukrajinu".

- 2015. godine, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, koje uključuje Rusiju, potvrdilo je svoje puno poštIvanje suvereniteta, neOvisnosti i teritorijalnog integriteta Ukrajine. Donjeck i Lugansk su dio Ukrajine - dodao je.

Stoltenberg je rekao da NATO podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine unutar "njenih međunarodno priznatih granica" te da alijansa poziva Rusiju da izabere put diplomacije i da odmah preokrene svoje masovno vojno jačanje u i oko Ukrajine, te povuče svoje snage iz Ukrajine u skladu sa svojim međunarodnim obvezama.“

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije