NOVA VARIJANTA

Što sve znamo o omikronu: Zarazniji od delte, ima čak 32 mutacije S-proteina, izgledan 5. val

omicron
Igor Kralj/Pixsell
28.12.2021.
u 17:58

Omikron ima čak 32 mutacije S-proteina koji sačinjavaju šiljate izdanke na površini virusa te još brojne druge mutacije

Svjetska zdravstvena organizacija 26. studenog objavila je da je otkrivena nova varijanta virusa SARS-CoV-2 koja izaziva zabrinutost.

1. Nova varijanta virusa otkrivena je u Južnoj Africi, a nazvana je omikron.

2. HZJZ je početkom prosinca objavio da je varijanta omikron detektirana i u Hrvatskoj, a prva zaražena osoba bila je u kontaktu s osobom koja je doputovala iz Južne Afrike.

3. Omikron ima čak 32 mutacije S-proteina koji sačinjavaju šiljate izdanke na površini virusa te još brojne druge mutacije.

4. Podaci iz Južne Afrike pokazali su da je omikron oko dva puta infektivniji od delte. Dobra je vijest da je u zemljama na jugu Afrike izazivao blage simptome ili asimptomatske infekcije.

5. Nova varijanta potaknula je proizvođače na istraživanja djelotvornosti cjepiva. Tvrde da bi ih u slučaju potrebe mogli plasirati na tržište u roku od tri mjeseca.

6. Imperial College objavio je da nema dokaza da je omikron manje ozbiljna varijanta koronavirusa od delte.

7. U jednoj izraelskoj bolnici počelo je cijepljenje djelatnika i četvrtom dozom, tzv. drugim boosterom.

8. Rizik od hospitalizacije za pacijente s varijantom omikron je 40 do 45 posto manji nego za pacijente s varijantom delta, pokazalo je istraživanje londonskog Imperial Collegea.

9. Znanstvena studija iz Engleske govori u prilog tezi da nova varijanta virusa u 20 do 25 posto slučajeva manje dovodi do hospitalizacije nego delta. Omikron ima manju sposobnost inficiranja stanica plućnog tkiva.

10. U Nastavnom zavodu “Dr. Andrija Štampar” navode da barem 70 posto populacije treba cijepiti ili preboljeti COVID-19 kako bi se zaustavila transmisija i evolucija virusa. Zbog slabe procijepljenosti, peti val je izvjestan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije