važne promjene

Što se od listopada mijenja za njemačke umirovljenike?

umirovljenik, starac
Ilustracija
29.09.2023.
u 08:46

Za umirovljenike će se puno toga promijeniti u listopadu 2023. godine. Mjesec je posebno uzbudljiv za dvije rodne skupine: svatko rođen u studenom 1957. može dobiti standardnu starosnu mirovinu sa 65 godina i 11 mjeseci bez ikakvih odbitaka od 1. listopada

Godina 2023. do sada je donijela brojne promjene primateljima njemačkih mirovina. Među ostalim, umirovljenici od ove godine dobivaju i pristojnu povišicu.

Kako pišu njemački mediji, mjesec listopad donosi određene promjene za umirovljenike.

Evo što donosi listopad

Za umirovljenike će se puno toga promijeniti u listopadu 2023. godine. Mjesec je posebno uzbudljiv za dvije rodne skupine: svatko rođen u studenom 1957. može dobiti standardnu starosnu mirovinu sa 65 godina i 11 mjeseci bez ikakvih odbitaka od 1. listopada 2023. godine, piše Fenix-magazin.

Odlazak u mirovinu bez odbitka čeka i one koji su rođeni u kolovozu 1959. godine – ali samo ako su bili posebno dugo osigurani, odnosno imaju 45 godina staža.

Tada je moguć odlazak u mirovinu sa 64 godine i 2 mjeseca. Važno je samo da navedene osobe same aktivno podnosu zahtjeve za mirovinu. Mirovina se ne dodjeljuje automatski.

Rok za poreznu prijavu

Za umirovljenike također u listopadu ističe rok za poreznu prijavu za 2022. godinu.

Za navedenu poreznu godinu rok završava 2. listopada 2023.

Rok je prvotno trebao završiti u srpnju 2023., ali je naknadno produljen za dva mjeseca. Budući da je 30. rujna 2023. subota, posljednji dan za predaju je sljedeći radni dan. U tom slučaju to će biti ponedjeljak, 2. listopada 2023.

Istječe rok za subvenciju 

Subvencija troškova grijanja za grijanje na drvo, naftu ili druga goriva koja nisu cjevovodna također prestaje vrijediti krajem listopada 2023. godine.

Zahtjev za to može se podnijeti do 20. listopada 2023. godine. Visina naknade iznosi 80 posto dodatnih troškova za potpomognuti energent. Možete dobiti olakšicu od najviše 2.000 eura po kućanstvu.

Od listopada 2023. mijenja se postupak podnošenja zahtjeva za utvrđivanje potrebe za skrbi.

Zakonski fondovi za osiguranje za njegu moraju odlučiti o zahtjevu za određivanje razine skrbi u određenim zakonskim rokovima.

Ako je rok prekoračen, moraju platiti osiguranoj osobi 70 eura po tjednu kašnjenja, pišu njemački mediji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije