Što se događa s protuofenzivom? Analitičar: Zapad je sve više frustriran Ukrajinom

ukrajina
VALENTYN OGIRENKO/REUTERS
22.07.2023.
u 18:42

Očekivanja su bila velika tijekom proljeća, kad se ukrajinska vojska pripremala za protuofenzivu kako bi vratila teritorij koji je zaposjela ruska vojska potpomognuta plaćenicima. Protuofenziva je započela otprilike tri tjedna kasnije, a Ukrajina je postigla početne uspjehe u Donjecku i Lugansku, dvjema regijama u istočnoj Ukrajini koje je Rusija nezakonito pripojila prošle godine.

Od tada je, međutim, tempo napretka znatno usporen, što je dovelo do određene frustracije među podupirateljima Ukrajine na Zapadu, koji su se nadali da će teško naoružanje i obuka koju su pružili otjerati ruske okupatore iz jugoistočnih pokrajina zemlje, piše Alexander Nazaryan, viši dopisnik iz Bijele kuće za Yahoo News.

Zasad se čini da Rusi drže svoje pozicije. - Do kraja lipnja postalo je jasno da protuofenziva ne ispunjava očekivanja koja su  gajili vojni i politički čelnici na Zapadu. Rusija je jednostavno imala previše vremena za pripremu, podizanje protutenkovskih barijera, rovova i golemih polja mina duž fronte duge gotovo tisuću kilometara. Zapadne nacije, uključujući Sjedinjene Države, opskrbljivale su Ukrajinu tenkovima i oklopnim vozilima, ali oni su u konačnici imali malo koristi na otvorenim poljoprivrednim zemljištima – ističe Nazaryan.  U međuvremenu, ruski jurišni helikopteri Ka-52 napadali su ukrajinske kolone koje su polako napredovale.

Prema New York Timesu, Ukrajinci su izgubili čak 20 posto svojih tenkova i oklopnih vozila tijekom prva dva tjedna protuofenzive. Ruski vojnici navodno su nagrađeni bonusima za uništeno zapadni tenk ili vozilo. - Ovo je vrlo teška i nasilna borba koja će vjerojatno potrajati dosta vremena i uz visoku cijenu", rekao je general Mark Milley, predsjednik Združenog stožera, nakon sastanka sa američkim saveznicima u Belgiji.  Teško je zauzeti kopno čak i protiv polumotiviranog neprijatelja, pogotovo bez nadmoći u zraku, rekao je za Yahoo News Ben Friedman iz Defense Priorities, think-tanka iz Washingtona.

Ukrajina je dugo tražila pomoć u obliku američkih borbenih zrakoplova F-16 koji bi joj trebali stići kasnije ove godine. Jedan vojni analitičar izrazio je frustraciju ukrajinskom "nesposobnošću da provede složene kombinirane operacije velikih razmjera", misleći na logističku koordinaciju različitih vrsta postrojbi koje rade zajedno, u kojima su neki ukrajinski vojnici obučavani, navodi Yahoo News. Dužnosnik Vijeća za nacionalnu sigurnost rekao je za Yahoo News da je prerano za bilo kakve konačne procjene.

- Ukrajinci tek trebaju angažirati većinu svojih snaga za protuofenzivu i nastavljaju ispitivati ​​ruske linije tražeći slabosti - rekao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije