IZVJEŠĆE REVIZIJE

Što je krivo prikazivano u Agrokorovim bilancama?

Žarko Bašić/Pixsell
05.10.2017.
u 21:41

Promet u Konzumu približava se lanjskom, a tvrtke iz područja prehrane i poljoprivrede imaju dobre rezultate, kaže Ramljak

Vrijednost Agrokorovih kompanija u maloprodaji, poljoprivredi i prehrani u minusu su 13,4 milijardi kuna u odnosu na kapital, tj. vrijednost imovine je znatno niža u odnosu na ono što je bivša uprava Agrokora prikazala. 

Prema podacima bivše uprave, u 2015. godini te su tvrtke imale pozitivan kapital. Izvanredna je uprava do iznosa od 13,4 milijardi kuna, kako je prikazano na konferenciji za novinare, došla nakon prepravka vrijednosti u 2015. godini i gubitka u 2016. godini.   

Napuhavanje vrijednosti imovine Todorićeva uprava napravila je kroz klasične oblike prijevara nerijetko viđenim u financijskom svijetu. Pa su tako u bilancama krivo prikazane vrijednosti zaliha, amortizacije, rezervacija... zasigurno s ciljem da se onda naštimaju i rezultati u računu dobiti i gubitka. A upravo je veća dobit trebala Todoriću za dobivanje novih kredita. Zasad je samo iznesen gubitak u maloprodaji od 2,2 milijarde kuna, kod poljoprivrednih tvrtki 300 milijuna, a prehrambenih 700 milijuna kuna, no konsolidirano izvješće, koje će biti objavljeno u ponedjeljak, pokazat će točne brojke.

Ispravak vrijednosti

– Ne mogu govoriti o tome je li došlo do zakonskih ili nezakonskih nepravilnosti. Mi to ne možemo utvrditi. Tek kada dobijemo konsolidirane podatke, procijenit ćemo treba li poduzeti neke zakonom propisane radnje – rekao je izvanredni povjerenik Ante Ramljak nakon upita hoće li se poduzeti pravne radnje. Najveći ispravak vrijednosti imovine imao je Konzum – 7,4 milijarde minusa na kraju prošle godine i pet milijardi kuna na kraju 2015. godine. Bivša uprava iskazala je na kraju 2015. godine vrijednost imovine od 2,5 milijardi kuna. Kako je rekao Ramljak, da su se otvarale knjige i za prijašnje godine, bilance bi i tada sigurno bile negativne.

No isto je tako napomenuo da to ne znači da je na operativnoj strani Konzum loše poslovao, odnosno da je imao male promete i prihode, nego je riječ o otpisima na raznim stavkama koje su se godinama skupljali. U maloprodaji, koja uključuje Konzum i Tisak, imovina je u minusu 10,5 milijardi kuna, kod poljoprivrednih tvrtki – Belje, PIK Vinkovci i Vupik 1,7 milijardi kuna, a u prehrani – Ledo, Jamnica, Zvijezda i PIK Vrbovec – minus je 1,2 milijarde kuna. Podsjetimo se, Todorić je na svom blogu rekao da nikakvih nepravilnosti u vođenju poslovnih knjiga nije bilo, tj. “da uprava sastavlja financijska izvješća na osnovi svojih poslovnih politika, da sve što se otpisalo bilo je i stvarno uloženo, te da je sva relevantna dokumentacija knjižena sukladno pozitivnim zakonskim propisima i dobrim poslovnim praksama na najtransparentniji način.” – Ne vidim kako bi moglo doći do promjene poslovne politike jer međunarodni računovodstveni standardi postoje – rekao je Ramljak. Rekao je da sada izvanredna uprava ima dobru osnovu da zna odakle krenuti iako se usporedo radilo na restrukturiranju.

Opstanak kompanija

– Promet u Konzumu približava se lanjskim razinama pa očekujemo da će se do kraja godine to i postići, dok tvrtke iz područja prehrane i poljoprivrede imaju dobre rezultate – rekao je Ramljak. Izvanredni povjerenik napomenuo je i da iako su ispravci vrijednosti na pojedinim kompanijama značajni, da je ipak riječ većinom o jednokratnim ispravcima. Nadalje, najznačajniji utjecaj na rezultat u prošloj godini jesu vrijednosna usklađenja od 50 posto na međusobnim potraživanjima unutar grupe te je i značajno da su izvještaji napravljeni na načelu ograničenosti poslovanja, tj. da kompanije mogu operativno opstati u budućnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?