POLITIČKI TRILER

Što ako Brexit propadne? Strah od kaosa i nasilja na ulicama

17.11.2018.
u 09:50

Premijerku Theresu May ruše sa svih strana u parlamentu, a ona je još više potpalila usijanu atmosferu

Britanska premijerka Theresa May uspjela je zaustaviti val ostavki svojih ministara, jučer njezinu vladu nije napustilo nijedno zvučno ime, u parlamentu je zasad izbrojeno tek 20-ak od potrebnih 48 pisama zastupnika koji bi pokrenuli postupak izglasavanja nepovjerenja, sama May neumorno već dva dana odgovara na rešetajuća pitanja u javnosti i ustraje na tome da brani ispregovarani sporazum o Brexitu, no i dalje nije jasno uz pomoć kojih to trikova planira skupiti većinu u parlamentu za ratifikaciju takvog sporazuma. 

Jer, kao što se pokazalo u prvoj raspravi u parlamentu, većina zastupnika zasad se javno izjašnjava protiv. 

“Mrtav u dolasku”

– Čitav ovaj dom prihvaća vašu tvrdnju da ste dali sve od sebe. Ali Laburistička stranka jasno je dala do znanja da će glasati protiv sporazuma. Škotska nacionalna stranka (SNP) glasat će protiv njega. Liberali će glasati protiv. Demokratska unionistička stranka (DUP), naš ključni saveznik ovdje, glasat će protiv. Više od 80 zastupnika iz Konzervativne stranke glasat će protiv. Matematički je, dakle, nemoguće da progurate ovaj sporazum kroz House of Commons. Neumoljiva je stvarnost da je ovaj sporazum bio mrtav već na dolasku – poručio je premijerki konzervativni zastupnik Mark Francois.

No premijerka May ustraje u borbi i jučer je upisala malu ali važnu pobjedu kad je uspjela odgovoriti od podnošenja ostavke Michaela Govea, ministra zaštite okoliša i jednog od najpoznatijih zagovornika Brexita još od referendumske kampanje. Nagađalo se da će i Gove dati ostavku nakon što je to učinio Dominic Raab, ministar zadužen za Brexit, no to se nije dogodilo. 

Ipak, premijerka May nije iz tog nagovaranja izašla neokrznuta: Gove je odbio njezino nagovaranje da preuzme dužnost ministra za Brexit nakon Raabove ostavke, a to je učinio tako što je, kao preduvjet za preuzimanje te dužnosti, tražio od premijerke da javi u Bruxelles da otkažu već sazvani izvanredni summit EU 25. studenog. Taj je summit sazvan kako bi se na njemu “finalizirao i formalizirao” ispregovarani sporazum, i to nakon što je May u srijedu navečer objavila da njezina vlada podržava sporazum. 

U Bruxellesu i dalje traju pripreme za taj summit, u sklopu kojih i sve države članice, dakle i hrvatska Vlada, trebaju dati zeleno svjetlo za ispregovarani sporazum o povlačenju i za obris političke deklaracije o budućim odnosima UK i EU, o kojima pregovori tek trebaju početi kasnije, nakon što se ovo sve formalno razriješi. No i eurodiplomati svjesni su da turbulencije koje se događaju u Londonu mogu još promijeniti te planove. Nadaju se da neće, ali nije ni ostatak EU slijep da ne vidi da, ako padne premijerka May, pada i ispregovarani sporazum i sve se vraća za nekoliko (tko zna koliko?) polja unazad. 

Bez dodatnog objašnjenja

Premijerka May nije jučer dodatno objašnjavala što je točno mislila kad je rekla da, u slučaju odbacivanja ispregovaranog sporazuma, njezini protivnici u Westminsteru riskiraju da se Brexit uopće ne dogodi.

Ali očito je to rekla u jako negativnom kontekstu, kao scenarij u kojem bi nastao najveći kaos jer bi referendumska volja bila izigrana, što bi već podijeljeno britansko društvo moglo dovesti do usijanja u kojem kaos, pa ni nasilje, možda ne bi bili isključeni. Svi to žele izbjeći i premijerka se očito nada da, ako politički preživi ovih nekoliko dana, može nekako skrpati većinu u parlamentu za usvajanje sporazuma jednom kad, očekuje se u prvoj polovici prosinca, dođe na ratifikaciju.

Matematika joj zasad ne ide u prilog, ali May se još nada da za dva-tri tjedna jedan plus jedan mogu biti 158. Toliko joj je, naime, potrebno za većinu, odnosno ratifikaciju sporazuma o Brexitu. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?