Summit u Beču

Srbija, Mađarska i Austrija štite Europu od pritiska ilegalnih migracija

07.07.2023.
u 14:22

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić susreo se danas u Beču s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom na trilateralnom summitu tijekom kojeg je bilo riječi o zaštiti granica i presijecanju ruta ilegalnih migracija.

"Rezultati prošlih susreta govore za sebe. Dokle god ne postoji nova smislena politika azila u Europskoj uniji (EU), moramo pomoći sami sebi kako možemo", rekao je kancelar Nehammer uoči početka samita.

On je kazao kako su spomenute zemlje dosta pogođene nelegalnim migracijama te kako nije lako boriti se protiv toga i jačati svijest o tome problemu.

"Naše zemlje su dosta pogođene neregularnim migracijama. Odavno smo skrenuli pažnju da nije lako boriti se protiv toga i ojačati svijest o tom problemu. U međuvremenu smo shvatili da su migracije prioritet u Europskoj uniji, ali i između EU i njenih saveznika", kazao je Nehammer.

Prema njegovim riječima, humanitarni cilj iza čitavog djelovanja je okončati smrti i umiranja na Sredozemnom moru pa zbog toga žele poboljšati postupke za dovijanje azila i smanjiti ilegalne migracije.

Mađarski premijer Orban je kazao kako spomenute tri zemlje štite Europu od pritiska migracija koje bi u protivnom bile preplavljene stotinama tisuća migranata.

"Na vanjskim granicama smo zadržali i zaustavili na stotine tisuća migranata. Možete shvatiti koliko toga smo uradili. Bez naših napora Europska unija bila bi preplavljena. Naša suradnja je djelotvorna i uspješna", istakao je Orban.

Vučić je na Instagramu naveo da u Beču razmatraju važna sigurnosna pitanja od strateškog značaja i to "pogotovo imajući u vidu rizike i sve veće izazove kojima je izložena Srbija i cijela Europa".

"Mnogo toga sam naučio od kancelara Nehammera i premijera Orbana po pitanju odnosa u svijetu i onoga kako oni vide budućnost Europe i svijeta i vjerujem da ćemo svi zajedno naći način da u godinama pred nama promijenimo trendove koji govore da se stvarni ekonomski rast seli izvan Europe", kazao je Vučić na konferenciji za novinstvo nakon susreta s mađarskim premijerom i austrijskim kancelarom.

Vučić smatra da u vremenima općeg nepovjerenja, kada su mnoga savezništva stavljena na probu, Srbija nastavlja njegovati partnerstva i prijateljstva s ozbiljnim državama, čime snaži svoje pozicije i ugled na međunarodnoj političkoj sceni.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?