SUMNJA NA ZAPADU

Špijuniraju li Kinezi zapadne tvrtke ili je to borba za tržište

Thomas Peter/REUTERS/PIXSELL
08.12.2018.
u 15:36

5 zapadnih zemalja objavilo je da neće dopustiti da se kineski Huawei uključi u utrku za 5G kolač

Kanadske su vlasti 1. prosinca uhitile Huaweijevu direktoricu financija Meng Wanzhou, koja je ujedno i kći osnivača tvrtke Rena Zhengfeija, a informacija o uhićenju pojavila se prekjučer. Kako je objavilo kanadsko ministarstvo pravosuđa, Wanzhou bi mogla biti izručena Sjedinjenim Državama. Kineske vlasti, jasno, izražavaju čuđenje ovakvom događaju pitajući što je Huaweijeva financijašica zapravo napravila da je zadržana. 

Trgovinski odnosi napeti

Sasvim je moguće da je jednostavno riječ o izravnom pritisku na kompaniju koja je najveći dobavljač telekomunikacijske opreme u svijetu, a za koju Zapad tvrdi da je u bliskim odnosima s kineskim vlastima te da nema problema s izvozom opreme u države koje su pod sankcijama misleći pri tome ponajprije na Sjevernu Koreju i Iran. Zbog kršenja sankcija prema Iranu kažnjen je još jedan kineski proizvođač, ZTE. Naposljetku, Ren Zhengfei nekadašnji je časnik kineske vojske. Zapadne vlade zabrinjava činjenica da je to oprema s mogućnosti dvostruke upotrebe koja se može koristiti i za različite vrste špijunaže. K tome, nedavno je Huawei i službeno postao drugi svjetski proizvođač mobilnih uređaja iako uopće ne prodaje na američkom tržištu što mu tamošnja administracija ne dopušta.

Podsjećamo da su trgovinski odnosi između Kine i Sjedinjenih Država i dalje napeti bez obzira na nedavne pregovore koji bi morali malo opustiti cijelu situaciju. Stalno je jačanje Huaweija možda i glavni razlog pritisaka jer je ta tvrtka u mogućnosti isporučivati opremu za 5G standard, pa bi to mogla nastaviti činiti i prema onim državama za koje Zapad ne želi da to imaju. Pa se onda pojavljuju i vijesti da Huaweijevu opremu kineska vlada koristi upravo za špijuniranje svojih građana. Isto ih se tako optužuje da sudjeluju u industrijskom špijuniranju, odnosno krađi podataka koje zatim prosljeđuju svojoj vladi. Ima efekta, do sada je pet zemalja objavilo da neće dopustiti da se Huawei uključi u utrku za 5G kolač. 

Opravdanje nalaze i u činjenici da nema zapadnih tvrtki koje sudjeluju u izgradnji kineske 5G infrastrukture. Različite špijunske službe zemalja “Pet očiju”, grupe država koje dijele obavještajna saznanja – SAD, Novi Zeland, Australija, Kanada i Velika Britanija, upozoravaju na opasnost od industrijske špijunaže koju sponzorira kineska vlada u novostvorenim 5G mrežama. British Telecom je zbog tih strahova poskidao Huaweijevu opremu sa svoje mobilne EE mreže. No, to je i prilično zakašnjela reakcija jer se 2016. godine pojavila vijest da određeni mobilni uređaji doista šalju podatke korisnika poput SMS poruka na servere u Kini. 

Žele podatke od Wanzhou

Kompanija koja je napravila takav softver oprema i Huawei, kao i ZTE. Bloomberg je nedavno ustvrdio da su kineski čipovi postavljeni i u servere koje koriste Apple i Amazon kao i druge kompanije, njih 30 ukupno. Kako stvari stoje, čini se da će kanadske ili američke vlasti pokušati od zatočene Huaweijeve direktorice ishoditi upravo neki podatak ili dokument koji bi dokazao da je tvrtka kršila sankcije prema Iranu. Ako se to dogodi, otvorila bi se vrata prema nizu drugih akcija poput zabrane američkim kompanijama da prodaju dijelove ili softvere Huaweiju. Što bi rezultiralo usporenjem, ako ne i zaustavljanjem proizvodnje očito iznimno popularnih Huaweijevih smartfona.

Operativni sustav Android koji je djelo Googlea ta tvrtka ne bi više smjela prodavati Huaweiju. Moguće je i da se Huawei već priprema za takav scenarij s obzirom na nedavnu vijest da razvija vlastiti operativni sustav. Sve da se to i dogodi, sasvim je jasno da će popularnost njihovih uređaja drastično pasti s obzirom na to da uređaji opremljeni Androidom praktički danas tvore jedan globalni ekosustav na koji su se korisnici već navikli. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije