raspustili vladu i parlament

Španjolska i službeno preuzela kontrolu nad Katalonijom

28.10.2017.
u 11:08

Španjolska je u subotu preuzela direktnu kontrolu nad Katalonijom, raspuštajući separatističku vladu ove regije, dan nakon što su katalonski parlamentarci usvojili deklaraciju neovisnosti.

Ovaj potez je uslijedio nakon jednog od najburnijih dana u modernoj povjesti ove države, tijekom kojeg je parlament u Madridu usvojio ustavne mjere kako bi zaustavio secesionističke pritiske regionalnog parlamenta u Barceloni.

Španjolska je službeno označila preuzimanje objavljujući specijalne mjere u subotu ujutro u online izdanju državnog službenog lista, izvještava AP.

Španjolski premijer Mariano Rajoy također je prethodno raspustio regionalni parlament i sazvao nove regionalne izbore za 21. prosinca. 

Carles Puigdemont i 12 članova katalonske vlade više neće primati plaću i mogli bi biti sudski gonjeni za ometanje rada drugih ukoliko odbiju pokoriti se ovoj odluci.

Zasad nije jasno hoće li visoki katalonski dužnosnici to i učiniti.

Također je nejasno kako će Rajoy preuzeti kontrolu nad nižim razinama ogromne regionalne administracije.

Neki od oko 200.000 državnih službenika su kazali da će odbiti ispoštovati naredbe Madrida, čime rizikuju da budu kažnjeni ili čak otpušteni, po posebnim ovlastima koja su centralne vlasti u petak dobile od Senata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije