Misija Demo-2

SpaceX priprema prvo lansiranje rakete u orbitu s ljudskom posadom

24.05.2020.
u 15:57

Kompanija SpaceX, koju je osnovao američki poduzetnik Elon Musk, priprema se za svoje prvo veliko lansiranje rakete u orbitu s ljudskom posadom, zakazano za sljedeći tjedan.

Misija nazvana Demo-2 koju financira američka svemirska organizacija NASA prevozit će dva putnika, astronaute Boa Behnkena i Douga Hurleyja, prenosi Al Jazeera Balkans.

Ukoliko se sve bude odvijalo prema planu, ovaj tim astronauta će poletjeti u orbitu u novoj kapuli SpaceX-a nazvanoj Crew Dragon sljedeće srijede u 16.33 sati prema lokalnom vremenu, prenosi Tanjug.

Ukoliko vremenski uvjeti ne budu pogodni, SpaceX će imati novu šansu misiju Demo-2 u subotu, 30. svibnja, otprilike u isto vrijeme.

Crew Dragon će poletjeti iz svemirskog centra John F. Kennedy na Floridi, i to s istog mjesta s kojeg je Apollo 11 s tročlanom posadom poletio prema Mjesecu 1969. godine.

Kapsulu će prevoziti raketa Falcon 9.

Astronauti će lejtelicom biti prevezeni do Međunarodne svemirske stanice (ISS) gdje će provesti narednih 110 dana s još tri astronauta koja već borave tamo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije