Objavio odvjetnički ured

Snowden će tužiti Norvešku ne bi li spriječio izručenje SAD-u

Edward Snowden
21.04.2016.
u 20:07

Edward Snowden će tužiti norvešku državu kako bi si osigurao slobodan ulazak u tu skandinavsku zemlju, objavio je u četvrtak norveški odvjetnički ured koji zastupa bivšeg američkog obavještajca i zviždača. 

Snowden je pozvan u Norvešku da primi nagradu Ossietzky za slobodu govora koju dodjeljuje norveški ogranak društva književnika PEN International, ali je, po riječima njegovih odvjetnika, zabrinut da bi ga ta zemlja mogla izručiti Sjedinjenim Državama, prenosi Reuters.

"Svrha tužbe je zakonski osigurati da Norveška nema pravo izručiti Snowdena SAD-u", priopćio je odvjetnički ured Schjoedt koji ga zastupa.

"Američke vlasti su već zatražile da se Snowdena izruči SAD-u ako uđe u Norvešku", rekao je njegov odvjetnik Hallvard Helle.

"Norveške vlasti dosad nisu htjele komentirati taj slučaj, pa želimo zakonsko objašnjenje", dodao je odgovarajući na pitanje je li Norveška najavila da će izručiti Snowdena ako uđe u zemlju.

Norveško ministarstvo pravosuđa još se nije oglasilo u vezi s time.

Američka vlada je protiv Snowdena, kojeg jedni smatraju zviždačem, a drugi izdajnikom, podigla optužnicu za špijunažu zbog toga što je objavio povjerljive informacije.

Snowden je SAD napustio u svibnju 2013. i od tada živi u Rusiji, gdje je dobio azil.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije