međunarodna tržišta

"Snižena geopolitička temperatura" spustila cijene nafte ispod 90 dolara

nafta
ilustracija
15.04.2024.
u 21:58

Trgovci su još od prošlog tjedna očekivali najavljeni odgovor Teherana na izraelski napad na iranski konzulat u Siriji početkom mjeseca.

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 90 dolara budući da su ulagače umirile poruke nakon iranskog odgovora na izraelski napad na konzulat u Siriji, stišavši strah od eskalacije sukoba i prijetnje opskrbi.

Na londonskom je tržištu nakon podneva cijena barela s rokom isporuke u lipnju bila niža za 81 cent nego na zatvaranju trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 89,64 dolara. Na američkom tržištu barelom s rokom isporuke u svibnju trgovalo se po 69 centi nižoj cijeni, od 84,97 dolara.

Trgovci su još od prošlog tjedna očekivali najavljeni odgovor Teherana na izraelski napad na iranski konzulat u Siriji početkom mjeseca. 

Iran je odgovorio u noći sa subote na nedjelju napadom dronovima i projektilima koje je izraelski proturaketni sustav presreo, uz tek minimalnu štetu. Teheran je objavio da je odgovor time završen, a američki predsjednik Joe Biden izjavio je da SAD neće sudjelovati u mogućem izraelskom odgovoru.

Poruke su stišale strah od regionalnog sukoba koji bi utjecao na isporuke nafte s Bliskog istoka, ističu analitičari.

Izjava Irana da odgovor smatra završenim snizila je geopolitičku temperaturu, rekao je analitičar Kplera Viktor Katona, a John Evans iz PVM-a naglasio je da je Teheran "telegrafski" najavio napad, što je gotovo bez presedana u povijesti.    

"Napad je u velikoj mjeri bio uračunat u cijene već u danima koji su mu prethodili. Ograničena šteta i činjenica da nitko nije stradao znači da će i odgovor Izraela vjerojatno biti odmjereniji", rekao je Warren Patterson iz ING-a.

Iran proizvodi više od tri milijuna barela nafte dnevno i spada među vodeće proizvođače u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

"Ako kriza ne eskalira do točke poremećaja u opskrbi, s vremenom će prevagnuti rizik od pada cijena nafte, ali tek kada se pokaže da je Izrael odabrao odmjereni odgovor", rekla je Amrita Sen iz Energy Aspectsa.

OPEC je danas objavio da je cijena barela košarice nafte njegovih članica u petak bila gotovo nepromijenjena i iznosila je 90,77 dolara.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije