POGINULO 298 LJUDI

Snimke dokazuju da su MH17 srušili separatisti u Ukrajini: ‘Kamo da odvezemo tu krasoticu?’

Reuters
12.04.2021.
u 21:23

Snimke je prisluškivanjem prikupila ukrajinska tajna služba

Halo, Nikolajeviču, a kamo tu krasoticu trebamo odvesti – te riječi, 17. srpnja 2014. nešto iza 9 sati izgovara sudionik prisluškivanog telefonskog razgovora koji se predstavlja kao “Bibliotekar”, a pitanje je upućeno Sergeju Nikolajeviču Dubinskom, tada 52-godišnjem Rusu iz istočne Ukrajine, koji se bori kao jedan od zapovjednika na strani proruskih separatista i kojemu se danas, zajedno s još dvojicom ruskih i jednim ukrajinskim državljaninom, u odsutnosti sudi pred sudom u Nizozemskoj za rušenje zrakoplova na letu MH17 zbog čega je poginulo 298 ljudi.

Krasotica o kojoj govore, a dovode je iz Rusije na liniju fronta oko sela Marinovka u istočnoj Ukrajini, zapravo je Buk-M, sofisticirani ruski raketni sustav koji je oborio zrakoplov Malaysia Airlinesa na letu iz Amsterdama u Kuala Lumpur.

Bibliotekar zove Olega

Nepunih pola sata nakon tog poziva “Bibliotekara”, Dubinski zove suradnika Olega Pulatova, danas također jednog od optuženika pred sudom u Nizozemskoj. “Krot će ti kroz koju minutu dovući Buk-M. Postavit ćeš ga blizu Pervomajskoga, taj Buk-M. A Vostok će poslati tri tenka da ga čuvaju”. Razgovori su transkribirani s tisuća audiosnimaka čije su najvažnije isječke preksinoć objavili novinari nizozemske TV emisije Niewsuur. Snimke je prisluškivanjem prikupila ukrajinska tajna služba, a koriste se kao dokazni materijal u sudskom procesu u Nizozemskoj, na kojemu se dokazuje da je zrakoplov na letu MH17 srušen Bukom koji je proruskim separatistima dopremljen iz same Rusije, u organizaciji vojnoobavještajnih časnika ruske vojske koji su se borili u istočnoj Ukrajini. Ovo je prvi put da su te snimke objavljene.

Dana 16. srpnja 2014., dan prije nego što je Buk-M prebačen preko granice i korišten za rušenje zrakoplova, Dubinski, Pulatov i zapovjednici postrojbi na terenu u Marinovki žale se da su nemoćni pod snažnim udarima ukrajinske artiljerije, ali i ratnog zrakoplovstva. “Ne trebaju nam tenkovi, treba nam samo dalekometna artiljerija i nešto dobro protuzrakoplovno jer je zrakoplov radio s velike visine i praktički nijedan naš sustav nije ga mogao dosegnuti”, govori Oleg Pulatov u prisluškivanim snimkama, prema Niewsuuru. Njegov sugovornik Dubinski – a obojica su, prema navodima nizozemskih istražitelja, radila za rusku vojnoobavještajnu službu GRU – malo kasnije u drugom razgovoru prenosi dozapovjedniku bataljuna Vostok da njihovi borci ne mogu ništa ukrajinskim borbenim zrakoplovima koji gađaju s velike visine te da bi bilo dobro da imaju jedan Buk.

“Kad bih nabavio sustav Buk sutra rano ujutro, mogao bih ga tamo dovesti. U tom slučaju je dobro. Ako ne, u sranju smo”. Samo sat vremena poslije Dubinski je nabavio Buk i organizirao njegovo prebacivanje s ruske strane granice. Istoga dana kad je Buk došao na poziciju kod sela Pervomajske, nešto iza 16.30 sati, Leonid Harčenko, zapovjednik bojne, javlja Dubinskom da su već pucali iz Buka i “srušili Sušku” (ukrajinski borbeni zrakoplov Sukhoi). Kad im počnu stizati vijesti da je s neba na tom mjestu skinut putnički Boeing, panično to provjeravaju i odmah razvijaju teoriju da je ukrajinska Suška srušila Boeing raketom zrak-zrak, prije nego što su oni raketom zemlja-zrak srušili tu Sušku. Uvjeravaju sami sebe da je to tako, iako neuvjerljivo zvuče odgovori na njihova vlastita pitanja je li netko vidio da je Buk srušio baš Sušku, tako da Dubinski u jednom trenutku postavlja pitanje: “Vidjeli ste da ga je oborila Suška ili smo to ipak bili mi?”

Druga teorija

Rusko Ministarstvo obrane poslije je također preuzelo teoriju da je ukrajinski borbeni zrakoplov srušio Boeing na letu MH17, a kasnije je Rusija zastupala i tezu da su Ukrajinci pucali iz nekog od svojih Bukova.

Do danas nikakvi ozbiljniji dokazi za takve tvrdnje nisu prezentirani, a sudski postupak s ovim dokazima traje te se u četvrtak nastavlja u Nizozemskoj.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije