MUČE ŽIVOTINJU

Snimka otkrila uznemirujuću istinu: Kornjače napadaju jer ih ljudi maltretiraju

HRT/Screenshot
04.08.2023.
u 11:21

Kornjača sa snimke, kaže stručnjak, ne čini se ozlijeđena, a izgleda i da je uspjela pobjeći od bezobzirnih kupača

Već nekoliko dana brojni Hrvati ali i informiraniji turisti koji ljeto provode na Jadranu pitaju se što se događa s morskim kornjačama koje odjednom napadaju ljude. Vijest o ženi koju je kornjača na Čiovu ugrizla te joj na leđima ostavila ožiljak 10-ak centimetara duljine obišla je zemlju, no nitko nije odgovorio na pitanje zašto se glavata želva tako ponašala.

Snimka koju je podijelio HRT ipak je potencijalno rasvijetlila misterij. Kornjače napadaju jer su uznemirene, samo plivanje nedaleko od obale dovoljan je povod kupačima da ih pokušaju dovući do obale kako bi se s njima slikali. Na snimci se vidi nekoliko osoba kako bez imalo empatije navlače i okreću vidno uznemirenu životinju koja pokušava pobjeći.

- Ni u jednom slučaju nije došlo do samovoljnog napada glavate želve kao što je informacija u javnosti. Zapravo je ona bila u moru kad su je pokušali dodirivati. Vidljivo je da je ljudi maltretiraju. Životinja se bori da dođe do zraka, okreće se na leđa i isto tako pokušava ugristi, rekao je Draško Holcer, viši kustos Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu.

Tina Belaj iz Oporavilišta za morske kornjače na Velom Lošinju istaknula je da morske kornjače nisu agresivne te ne stupaju u interakciju s drugim životinjama, pa tako niti s ljudima. Osim u vrijeme parenja, nemaju kontakt čak niti s drugim pripadnicima vlastite vrste.

- Ako je opazite, zadržite distancu, nemojte plivati s njom, nemojte ugroziti sebe radi fotografije. Najvažnije je da životinja bude sigurna i da tako bude za obje strane, upozorio je Holcer. Kornjača sa snimke, kaže, ne čini se ozlijeđena, a izgleda i da je uspjela pobjeći od bezobzirnih kupača.

Glavatoj želvi Jadran je omiljeno stanište. Radi se o vrsti koja je zaštićena ne samo u Hrvatskoj već i na području cijele Europske unije te je bilo kakvo uznemiravanje jedinki te vrste podložno kaznama.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije