bolest napala 30 država

Smrtonosna bakterija prijeti svijetu: Amerikanci u panici

laboratorij
ilustracija
25.07.2019.
u 17:24

Superbakterija, koja je pogodila ljude u američkim saveznim državama New York, Ilinois i New Jerzi, nova je smrtonosna bolest.

Ona izaziva opasne gljivične infekcije, od kojih umre svaki treći pacijent. Imuna je čak i na bolničke dezinfekcijske tvari, jako otporna i opasno prilagodljiva. Najranjiviji su kronični bolnički pacijenti i stare osobe. Zdravstvene vlasti Sjedinjenih Američkih Država su u panici, prenosui Avaz. 

"Candida auris fungus", kako joj je medicinski naziv, produkt je mutacije nekoliko opasnih bakterija. A one su izazvane globalnim zagrijavanjem.

Vrhunski istraživači nekoliko zdravstvenih ustanova SAD detaljno su ispitali najnoviju bakteriju i ustanovili da je upravo fenomen otopljavanja bio ključan u stvaranju opasnog smrtonosnog oboljenja koje se sve više širi.

U medicinskom žurnalu "mBio" naveli su i da je "ovo tek početak mutacija gljivičnih infekcija koje se prilagođavaju na više temperature i u tom procesu postaju neuporedivo smrtonosnije".

Tijekom istraživanja ustanovljeno je da je prvi slučaj oboljenja od ove vrste bolesti registriran u Japanu 2009. Od tad se proširio po planetu i u procesu je stalne mutacije. Zbog toga se simptomi vrlo teško otkrivaju, a efikasnog lijeka nema.

Superbakterija napada krv i izaziva trovanje, što dovodi do smrtonosnog ishoda pacijenata čiji je imunitet već narušen. Na udaru je i zdravstveno osoblje, posebno ono koje brine o starim i nepokretnim osobama.

- Zdravi ljudi obično ne mogu oboljeti od ove vrste virusa - navedeno je u studiji.

Liječnici savjetuju redovito pranje ruku, cijepljenje i kontrolne preglede.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije