sam altman

Smijenjen šef firme koja je razvila ChatGPT

Altman Sam
18.11.2023.
u 08:11

Sam Altman otpušten je s mjesta izvršnog direktora OpenAI-ja, tvrtke poznate po tome što je razvila ChatGPT, piše američki portal The Verge.

"Altmanov odlazak uslijedio je nakon savjetodavnog procesa revizije od Upravnog odbora, koji je zaključio da on nije bio dosljedno iskren u svojoj komunikaciji s odborom, ometajući njegovu sposobnost da izvršava svoje odgovornosti. Odbor više nema povjerenja u njegovu sposobnost da nastavi voditi OpenAI", stoji u priopćenju tvrtke.

Glavna tehnološka direktorica Mira Murati bit će privremena izvršna direktorica, a odluka odmah stupa na snagu. Tvrtka će pokrenuti potragu za trajnim Altmanovim nasljednikom. Novinari Vergea su kontaktirali samu tvrtku kako bi saznali detalje, ali ih je odjel za komunikacije OpenAI-ja uputio na samo priopćenje.

Više izvora je potvrdilo kako su zaposlenici OpenAI-ja saznali za vijest tek kada je javno objavljena. Ovo je izuzetno iznenadan razvoj događaja. Altman je bio zaštitno lice OpenAI-ja, koji je pokrenuo aktualnu utrku u razvoju umjetne inteligencije prošlogodišnjim iznimno popularnim izdanjem ChatGPT-a.

Samo prošli tjedan Altman je imao uvodnu riječ na prvoj DevDay konferenciji tvrtke, gdje je najavio paket velikih novih ažuriranja zbog natjecanja s drugim velikim tehnološkim tvrtkama, poput Microsofta i Googlea. Microsoft, koji je uložio milijarde u OpenAI, potvrdio je da će nastaviti surađivati s tvrtkom.

"Imamo dugoročno partnerstvo s OpenAI-jem i Microsoft ostaje predan novoj izvršnoj direktorici i tvrtkinom timu dok našim korisnicima donosimo ovo novo doba umjetne inteligencije", navodi se u izjavi koju je objavio Microsoftov glasnogovornik Frank Shaw.

Altman je suosnivač OpenAI-ja i u početku je bio supredsjedavajući tvrtke zajedno s Elonom Muskom. Musk je otišao 2018. kako bi izbjegao sukob interesa s Teslom. Od tada je osnovao vlastitu AI tvrtku, xAI. OpenAI je također objavio da će suosnivač Greg Brockman odstupiti s mjesta predsjednika odbora, iako će ostati u tvrtki.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije