nestanak trogodišnjakinje

Slučaj nestale Madeleine McCann: Policija se ispričala roditeljima

Madeleine McCann
PA/PRESS ASSOCIATION
30.10.2023.
u 08:09

Obitelj McCann nije komentirala ispriku i nestanak njihove kćeri ostaje neriješen.

Portugalska policija ispričala se roditeljima Madeleine McCann zbog načina na koji su vodili istragu o nestanku trogodišnjakinje. Madeleine je nestala iz turističkog naselja u Algarveu u svibnju 2007.

Delegacija viših policijskih časnika otputovala je ranije ove godine iz Lisabona u London, gdje su se susreli s Gerryjem McCannom, Madeleineinim ocem, i ispričali mu se zbog načina na koji su detektivi istraživali slučaj i postupali s obitelji, objavio je BBC.

Obitelj McCann nije komentirala ispriku i nestanak njihove kćeri ostaje neriješen, piše Index.hr

Detektivi godinama optuživali roditelje

U  rujnu 2007., četiri mjeseca nakon što je Madeleine nestala, Kate i Gerry McCann postali su osumnjičenici u portugalskoj istrazi. Obje su ispitali detektivi, koji su vjerovali da su roditelji inscenirali otmicu i sakrili Madeleineino tijelo.

Kate McCann rekla je da joj je ponuđeno da prizna zataškavanje smrti svoje kćeri u zamjenu za kraću kaznu. Paru je status osumnjičenika ukinut 2008., ali su godinama ostali pod sumnjom.

Goncalo Amaral, viši detektiv koji je vodio slučaj, kasnije je uklonjen iz istrage, ali je kasnije napisao knjigu u kojoj optužuje McCannove da su umiješani u nestanak svoje kćeri. Rekao je da brani svoj profesionalni ugled.

Obitelj ga je tužila za klevetu, ali je portugalski vrhovni sud odbacio optužbe. Par se žalio Europskom sudu za ljudska prava, ali je izgubio i tu parnicu u rujnu 2022.

Par je također bio izložen oštroj kampanji na internetu koja ih je optuživala da su uzrokovali Madeleineinu smrt, a zatim to zataškavali.

Portugalska policija sada kaže da njihova početna istraga Madeleineina nestanka nije vođena na odgovarajući način, da se u to vrijeme nije pridavala dovoljna važnost nestaloj djeci i da se nije cijenio položaj njezinih roditelja kao stranaca u okruženju koje ne razumiju. Također su za BBC rekli da su izvijestili McCannove o istrazi koja je u tijeku.

Njemačka dovršava svoju istragu

Policajci su dali podršku njemačkim vlastima koje vjeruju da je 46-godišnji Nijemac Christian Brueckner ubio Madeleine McCann. Hans Christian Wolters, jedan od njemačkih tužitelja na ovom slučaju, pozdravio je portugalsku ispriku.

"To je dobar znak. To pokazuje da u Portugalu postoji napredak u slučaju McCann", rekao je.

Wolters je rekao da se njegov tim nada da će sljedeće godine dovršiti svoju petogodišnju istragu o Brueckneru. Protiv njega do danas nije podignuta nikakva optužnica u vezi s nestankom Madeleine McCann, a on je javno negirao da je upleten u njezin nestanak, prenosi Index.

Brueckner je već optužen za još tri silovanja, seksualni napad i seksualni napad na dijete. Tih pet kaznenih djela navodno je počinjeno u portugalskom Algarveu.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije