Za slučaj ilegalnih migranata

Slovenski parlament odobrio korištenje vojnika na granici s Hrvatskom

izbjeglice
23.02.2016.
u 07:35

Slovenski parlament u ponedjeljak kasno navečer odobrio je s potrebnom dvotrećinskom većinom odredbu zakona o obrani kojom se za zaštitu granice može aktivirati redovna vojska s dijelom policijskih ovlasti.

Za to je nakon višesatne rasprave glaosvalo 69 zastupnika, a protiv je glasovalo samo 5 zastupnika oporbene Udružene ljevice (ZL), javlja Hina.

Vojska će prema najavama vlade moći štititi granicu s Hrvatskom koja je i schengenska granica na mjestima gdje nije postavljena žičana ograda od mogućeg nekontroliranog priljeva migranata i njihova prelaska preko tzv. zelene granice te sudjelovati u mješovitim patrolama s pripadnicima granične policije.

Takva su ovlaštenja vosci dana na tri mjeseca, s mogućnošću daljnjega produženja ako migracijska kriza potraje.

Premijer Miro Cerar kazao je u ponedjeljak da takve ovlasti za vojsku u sadašnjoj migracijskoj krizi nisu izniman slučaj u Europskoj uniji jer su na sličan način vojsku u pograničnim krajevima prema Sloveniji aktivirala Italija i Austrija.

Oporbeni čelnik Janez Janša u raspravi o aktivaciji vojske s policijskim ovlastima, ocijenio je da Slovenija nema dovoljno vojske koja bi zaštitila zelenu granicu od ilegalnih prijelaza ako bi do toga došlo te predložio da se vojsci i policiji odobri povećani proračun kako bi mogli povećati svoje kapacitete i sposobnost djelovanja.

Parlament je u okviru prihvaćenog zakona prihvatio i dopunu koju je tražila oporba desnog centra, a prema kojoj će nakon mjesec dana angažmana vojske u zaštiti granice morati dostaviti na uvid izvještaj parlamentu o tome kako se zakonska odredba primjenjuje u praksi.

Pretpostavlja se da će na poslovima zaštite granice u tromjesečnom periodu biti angažirano do najviše 800 vojnika.
Vojska će o korištenju policijskih ovlasti na terenu morati obavještavati vrh policije, a korištenje prisilnih sredstava vojnicima će biti dopušteno samo u nužnoj obrani, rekla je u raspravi ministrica obrane Andreja Katič.

Parlament je na preporuku oporbenih stranaka usvojio i zaključak da je o pitanjima migrantske krize, djelovanja vojske i zaštite južne granice prema Hrvatskoj u slučaju mogućih iregularnih prelazaka migranata potrebno postići širi politički i društveni konsenzus.

Premijer Miro Cerar u ponedjeljak je na konferenciji za novinare kazao da će Slovenija prema migrantima i dalje postupati humano, ali da ona mora zaštititi i svoje nacionalne interese te vanjsku granicu schengenskoj područja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije