POJAČAN NADZOR

Slovenci uvode policijske punktove blizu granice s Hrvatskom, Božinović za Večernji pojasnio što znače punktovi

granica slovenija
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
27.09.2023.
u 11:39

- Ova odluka ne znači uvođenje unutarnjih kontrola, ali jest pojačan nadzor i profilacija vozila unutar Slovenije zbog aktivnosti krijumčara - kaže hrvatski ministar Božinović.

Slovenija je odlučila uvesti policijske punktove na svom teritoriju u neposrednoj blizini graničnih prijelaza, pa tako i kod granice s Hrvatskom. No slovenska odluka ne znači ukidanje Schengena i uvođenje kontrola na granicama, i dalje se odvija nesmetan promet vozila ili putnika preko granica, bez zaustavljanja, po schengenskom režimu.

- Ova odluka ne znači uvođenje unutarnjih kontrola, ali jest pojačan nadzor i profilacija vozila unutar Slovenije zbog aktivnosti krijumčara - kaže ministar unutarnjih poslova RH  Davor Božinović.

To, konkretno znači da policija na cesti može zaustaviti vozilo koje odabere i pregledati koga ono prevozi, ali nije riječ o sistematskoj provjeri svih vozila i putnika.

- Nešto slično provodi Hrvatska kroz kompenzacijske mjere, koje su zamjena za granične prijelaze. U prvih osam mjeseci ove godine Hrvatska je na taj način spriječila 22 000 ulazaka migranata u Sloveniju - dodaje Božinović.

Kompenzacijske mjere su upravo to - nasumične provjere vozila na prometnicama. Usto, razlika između ovakvih, kompenzacijskih mjera,  i uvođenja kontrola na granicama provodi se i drugom procedurom - država koja namjerava uvesti kontrole na granicama obavijesti susjednu državu o tome. Tako je, primjerice, Mađarska prije obavijestila Hrvatsku To su u slučaju Slovenije sada nije dogodilo. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije