SUPRUŽNICI LOGIN

Slovenci na igrici zaradili stotine milijuna dolara, pokreću novi biznis u Srbiji

25.08.2021.
u 15:07

Najbogatiji Slovenci, bračni par Iza i Samo Login, u Srbiji je kupio više od 4000 hektara poljoprivrednog zemljišta.  

Bračni par Login bogatstvo je stekao prije 4 godine kad je Kinezima prodao svoj udio u kompaniji Outfit7. Njihov najpoznatiji proizvod je globalno uspješna aplikacija za djecu Talking Tom. Loginovi su svoj udio prodali kineskoj kompaniji Zhejiang Jinke Entertainment Culture Co. koja je već ranije bila zainteresirana za preuzimanje, piše Index.hr.

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, izjavio je da se posljednjih godina sve više poljoprivrednika odlučuje na organsku proizvodnju i istaknuo da je u Srbiji pod organskom poljoprivrednom proizvodnjom oko 24.000 hektara zemljišta.

Dodao je da su nedavno slovenski ulagači, koji su prodali popularnu aplikaciju Kinezima, za taj novac u Banatu kupili više od 4000 hektara zemljišta.

"Oni na 3800 hektara žele uspostaviti organsku poljoprivrednu proizvodnju. To će biti najveća platforma organske poljoprivredne proizvodnje, ja sam potpuno uvjeren, u čitavoj Europi", rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, piše Telegraf.rs.

Nedimović kaže da se posljednjih godina sve više poljoprivrednika odlučuje na organsku proizvodnju i ističe da je u Srbiji pod organskom poljoprivrednom proizvodnjom oko 24.000 hektara zemlje.

Popularnost organske hrane je u Srbiji sve veća, zbog čega su cijene više 20 do 50 posto u odnosu na cijene konvencionalne hrane. Osim toga, dodatni motiv za organsku proizvodnju su i subvencije države od 26.000 dinara (221 euro) po hektaru.

Površine pod organskom proizvodnjom u Srbiji rastu, a proizvođači kao manu navode da ni znatno veća cijena ne može svaki put pokriti visoke troškove proizvodnje i da im nedostaje radnika.

Slovenci Samo i Iza Login su srednjoškolske simpatije. Zajedno su studirali računalne znanosti i zatim se 2009. godine odlučili posvetiti dizajniranju aplikacija za pametne telefone jer im se to učinilo kao brzi izvor zarade. Sa šestoricom prijatelja i 250.000 dolara ušteđevine osnovali su u Ljubljani tvrtku Outfit7.

Početni pokušaji Loginovih (prezime su promijenili pravnim putem kako bi zvučalo hi-tech) bili su promašaji, a uključivali su nogometnu aplikaciju, aplikaciju o iscjeljujućim kristalima, vodič za put na Island te aplikaciju za slanje digitalnih zagrljaja. "To očito nije bilo ono što je većina korisnika tražila", rekao je Login.

No, nakon šest mjeseci neuspjeha, osmislili su dječju igru s animiranim mačkom Talking Tomom. Tom glasom koji zvuči kao da se nagutao helija ponavlja sve što kažete u mikrofon svog iPhona.

Možete ga nahraniti ljutim papričicama, pogladiti ispod brade ili kvrcnuti po trbuhu, a on će se podrignuti, zapresti ili zastenjati. Također ga redovito treba voditi na WC. Login je bio optimističan, no otkriva da je "cijeli tim imao svoje dvojbe" oko projekta.

Korisnici su to očito čekali jer je Talking Tom odmah postao hit. Franšiza je porasla i zauzela vrh ljestvice na App Storeu u više od 100 zemalja.

Za razliku od mnogih drugih tvoraca aplikacija, Loginovi su popularnost svojih aplikacija uspjeli unovčiti. Igra "Talking Tom" putem oglasa u igri i dodatnih sadržaja koji se plaćaju svojim tvorcima je donosila više od 100 milijuna dolara godišnje.

Tvrtku su 2016. godine prodali kineskoj kemijskoj korporaciji Zhejiang Jinke Peroxide. Nikada prije nisu čuli za tu tvrtku, no korporacija je bila voljna platiti njihovu traženu cijenu od milijardu američkih dolara i dopustiti njihovu timu da zadrži autonomiju. Udio Loginovih iznosio je oko 600 milijuna dolara.

Čak i po netransparentnim standardima kineskih spajanja i preuzimanja, ta je akvizicija bila čudna. Bilo je teško zamisliti sinergiju između virtualnog mačka koji govori i proizvođača kemijskih otapala.

Također, prihodi kupca koji je u međuvremenu promijenio naziv u Zhejiang Jinke Entertainment Culture, 2016. godine iznosili su samo 133 milijuna dolara, uz bruto dobit od 55 milijuna dolara. Iz Jinka nisu otkrili otkud im novac za kupovinu tvrtke Outfit7.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije