ODLAZAK CRKVENOG VELEDOSTOJNIKA

Skoko iz Rima za Večernji: Tijekom sprovoda pape Benedikta po gradu su bile iznimne mjere sigurnosti

Sprovod Benedikta XVI
VATICAN MEDIA/REUTERS
05.01.2023.
u 17:54

Ovo je jedan povijesni trenutak koji je omogućio papa Benedikt XVI. svojim odreknućem, ustvrdio je.

Profesor dr. Božo Skoko prisustvovao je danas na sprovodu Benedikta XVI, pape emeritusa. Odlazak crkvenog veledostojnika izazvao je veliku pažnju svjetske javnosti, te označio kraj jedne ere.

Posljednjih nekoliko dana na tisuće hodočasnika obilazilo je tijelo preminulog pape izloženog u bazilici sv. Petra u Rimu kako bi mu odali počast.

"Nakon što su jučer u 19 sati zatvorena vrata bazilike svetoga Petra, time je završeno javno iskazivanje počasti papi Benediktu XVI. od strane tisuće vjernika koji su zadnja tri dana obilazili baziliku i satima čekali u redu kako bi se posljednji puta pomolili za Benedikta, ali i kako bi mu se preporučili u njegove molitve.

Jutros je cijeli obred započeo iznošenjem lijesa s tijelom pape Benedikta ispred bazilike Svetog Petra na samome trgu. Podsjetimo, njegovo tijelo je bilo izloženo prilično skromno na dasci čime se iskazuje jednostavnost. Nakon toga, noćas je stavljeno u prilično jednostavan lijes od čempresa. Čempres znači dugovječnost. Na taj način jutros je započela molitva krunice, a u 9 sati i 30 minuta papa Franjo je započeo misu zadušnicu", javio se Skoko iz Rima za Večernji list.

Prema onim podacima koje imamo ovdje u Vatikanu, na trgu se nalazilo 140 kardinala koji su doputovali iz cijeloga svijeta, uključujući i kardinala Bozanića i kardinala Vinka Puljića, naveo je ugledni stručnjak i dodao: "Susreo sam kardinala Bozanića u avionu za Rim pa smo se prisjetili Benediktovih posjeta Zagrebu i koliko je zadužio hrvatski narod".

"Ovdje se nalazi i 4 tisuće svećenika koji su dobili posebne ulaznice kako bi mogli nazočiti današnjem događaju. Procjenjuje se da je na Trg pušteno 100 tisuća hodočasnika koji su došli iz cijeloga svijeta za ovu prigodu. Kontrole su ovih dana otkad su hodočasnici posjećivali baziliku svetog Petra bile poprilično velike, kao da ulazite u neke važne državne institucije. Kontrole su na svakom koraku.  Vidimo da su po cijelom gradu iznimno, iznimno jake mjere sigurnosti", ustvrdio je. Dr. Skoko opisao je i što je papa Benedikt XVI. značio za mnoge vjernike i zašto su mnogi došli i odali počast iako je riječ o papi koji je dobrovoljno otišao u mirovinu.

"Razgovarajući s hodočasnicima, novinarima, ali i isto tako s izaslanstvima koja su došla iz drugih država svima je jasno da je papa Benedikt papa emeritus i samim time ne očekuje se toliko spektakularan sprovod kao za vladajućeg papu. Ali to jedno poštovanje koje žele iskazati svi vidi se sva veličina pape Benedikta i koliko je značio za Crkvu i koliko je značio za društvo. Ako čitamo talijanske medije, onda se njega ne doživljava kao papu emeritusa koji je ostavio značajan trag i na čelu Kongregacije za nauk vjere, kasnije kao papa i samim činom odreknuća, već jedan od najvećih intelektualaca u 20. stoljeću čija su djela rado čitali ateisti, a ne samo vjernici. Zato sam negdje pročitao ovih dana da s odlaskom pape Benedikta prestaje jedno razdoblje u Katoličkoj crkvi. Naravno, ne misli se da je papa Franjo loš papa već je papa Benedikt bio papa staroga kova, vrhunski teolog koji je promišljao odnos Boga i čovjeka, koji je promišljao Isusov život i značenje za svakoga od nas. Ako vidimo aktualnosti u Europi, vidimo da nema teologa u Europi koji bi promišljali ovu stvarnost. Njegovim odlaskom završava era jednog velikog teologa. S druge strane, ovdje su mnogi znatiželjnici koji su došli u Vatikan jer je ovo jedan povijesni trenutak. Ovo je jedan povijesni trenutak koji je omogućio papa Benedikt XVI. svojim odreknućem", ustvrdio je. Istaknuo je kako je sve danas u Vatikanu bilo dostojanstveno i u znaku ispraćaja jednog velikog skromnog i velikog pape.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?