International Alert

Siromaštvo, očaj i osveta - glavni motivi mladih Sirijaca za priključivanje ekstremistima

isil
04.05.2016.
u 21:00

Muškarci u dobi od 12 do 24 godine najrizičnija su skupina za priključivanje džihadističkim skupinama poput Islamske države i Fronte al-Nusre, objavio je IA

Osveta, zadovoljavanje osnovnih životnih potreba i potraga za smislom života, ključni su faktori zbog kojih se mladi Sirijci pridružuju ekstremističkim skupinama, objavila je u srijedu pacifistička organizacija International Alert (IA).

Muškarci u dobi od 12 do 24 godine najrizičnija su skupina za priključivanje džihadističkim skupinama poput Islamske države i Fronte al-Nusre, objavio je IA. Ta organizacija sa sjedištem u Londonu također je ustvrdila da su za priključivanje ekstremistima prijemčiva djeca i mladi koji nisu u sustavu obrazovanja, kao i izbjeglice i osobe koje su istjerane iz svog doma.

IA je intervjuirao više od 300 mladih Sirijaca u Siriji, Libanonu i Turskoj. Oni su ispitivačima kazali da priključivanje oružanim skupinama mladim ljudima daje "snažan osjećaj smisla, časti i samopoštovanja".

"Ljudi mogu naći novi smisao svog života u ekstremizmu. Ekstremizam otvara vrata novog života, a to je nešto što svi oni žele", rekao je jedan mladi ispitanik.

Dužnosnica IA-a Rebecca Crozier kazala je da oružane skupine regrutiraju mlade ljude "alarmantnim ritmom". "Te skupine se uspješno koriste retorikom tipa 'dođi i priključi se pokretu, budi dio toga', kako bi privukle mlade ljude koji su tijekom rata izgubili osjećaj da negdje pripadaju", kazala je.

Izvješće također navodi da je važan motiv priključivanja oružanim skupinama i osveta protiv režima Bashara al-Assada. "Mnogi Sirijci žele osvetu protiv režima koji im je razorio obitelji, kuće, živote i sve ostalo", rekao je jedan mladi Sirijac, navodi se u izvješću.

IA također navodi da se zbog rata oko dva milijuna sirijske djece ne školuje, a oružane skupine osiguravaju svoje "obrazovanje", uključujući vjersku poduku i nastavu iz vojne taktike.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?