WIESBADEN

Širom Europe počinju aktivnosti u okviru vojne vježbe „DEFENDER-Europe 21“

16.03.2021.
u 17:27

Aktivnosti u okviru vojne vježbe „DEFENDER-Europe 21“ počinju ovog mjeseca širom Europe i nastavljaju se do kraja lipnja.

"DEFENDER-Europe 21" je velika multinacionalna zajednička vojna vježba pod vodstvom Vojske SAD-a u Europi i Africi, osmišljena da izgradi stratešku i operativnu spremnost i interoperabilnost između SAD-a i saveznika i partnera NATO-a.

Nadograđujući se na prošlogodišnji uspjeh, "DEFENDER-Europe 21" obuhvata veći broj država koje su saveznici i partneri NATO-a a koje provode aktivnosti na širem području nego što je to bilo planirano 2020. godine. Preko 30.000 multinacionalnih snaga iz 27 zemalja će gotovo istovremeno provoditi operacije u preko 30 područja obuke u više od deset zemalja.  

"Dok pažljivo pratimo razvoj situacije u pogledu širenja bolesti COVID, dokazali smo sposobnost da obuke održavamo sigurno po zdravlje sudionika, usprkos pandemiji. Bez obzira, naše zemlje računaju na spremnost naših snaga da obrane mir“, izjavio je general Christopher Cavoli, zapovjednik Američke vojske u Europi i Africi. „DEFENDER-Europe 21 nam pruža najbolju mogućnost da usavršimo naše sposobnosti skupa s našim saveznicima i partnerima u strateški važnoj regiji Balkana i Crnomorskoj regiji kako bismo kolektivno bili spremni odgovoriti na svaku eventualnu krizu“. 

Ove godine će u vojnu vježbu "DEFENDER-Europe 21" biti uključeno američko ratno zrakoplovstvo i mornarica. Tijekom vježbe će se koristiti ključne kopnene i morske rute koje povezuju Europu, Aziju i Afriku. Vježba će obuhvatiti nove ili najsuvremenije sposobnosti koje uključuju i sustave za protuzračnu i proturaketnu obranu, kao i materijalno-tehnička sredstva brigada Američke vojske za pomoć snagama sigurnosti i nedavno reaktiviranog V korpusa. 

"DEFENDER-Europe 21 je vrlo važna vježba koja će V korpusu pružiti još jednu veliku priliku da izgradi spremnost na našem putu ka potpuno operativnoj sposobnosti i da promovira interoperabilnost u našem zajedničkom radu sa saveznicima i partnerima“, izjavio je general pukovnik John Kolasheski, komandant V korpusa. "Radujemo se prilici da radimo izravno sa Američkom vojskom u Europi i Africi i da pokažemo odlučnost SAD-a i njenu predanost Europi.“

Oprema i ljudstvo su se počeli premještati iz Sjedinjenih Američkih Država u ožujku. U travnju će jedinice koje sudjeluju u vježbi povući predpozicionirane zalihe Vojske s lokaliteta u Njemačkoj, Italiji i Nizozemskoj. Najveći dio aktivnosti obuke će se provesti u svibnju, a vježba će se završiti u lipnju razmještajem snaga i opreme stacionirane u SAD-u, saopćeno je iz Zapovjedništva Oružanih snaga SAD-a u Europi i Africi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije