PROGLAŠENO RATNO STANJE U CIJELOJ ZEMLJI

Separatisti pokrenuli operacije u Donjecku i Lugansku. Ruske snage napadaju i iz Bjelorusije

Alexander Ermochenko/REUTERS
24.02.2022.
u 07:39

Po ukrajinskim izvorima napadi na Ukrajinu vrše se i s Krima. Ukrajinska granična služba izvijestila je da ruske snage iz Rusije i Bjelorusije napadaju državne granice Ukrajine i da se napadi na jedinice uz granicu, graničke patrole i kontrolne točke odvijaju uz pomoć topništva, teške opreme i ručnog vatrenog oružja.

Proruski separatisti u četvrtak su objavili da su pokrenuli ofenzivu protiv grada Ščastije, pod ukrajinskom kontrolom, u pokrajini Lugansk, a u pokrajini Donjeck pokrenuli su vojnu operaciju velikih razmjera duž crte razdvajanja, prenijela je ruska novinska agencija Interfax.

Ruski predsjednik Vladimir Putin odobrio je u četvrtak vojnu operaciju u Ukrajini. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij izjavio je u četvrtak da je Rusija izvela raketne napade na ukrajinsku infrastrukturu i pogranične straže te da su se u mnogim gradovima čule eksplozije. Rekao je da je u cijeloj zemlji proglašeno izvanredno stanje.

U zasebnom priopćenju, ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova kazalo je da je svrha ruske vojne operacije uništenje ukrajinske države.

Ukrajinski ministar obrane Oleksej Reznikov kazao je da su neprijateljske snage počele topništvom snažno gađati ukrajinske jedinice na istoku zemlje, kao i vojne kontrolne centre te piste. Po ukrajinskim izvorima napadi na Ukrajinu vrše se i s Krima.

Ukrajinska granična služba izvijestila je da ruske snage iz Rusije i Bjelorusije napadaju državne granice Ukrajine i da se napadi na jedinice uz granicu, graničke patrole i kontrolne točke odvijaju uz pomoć topništva, teške opreme i ručnog vatrenog oružja.

Britanska agencija Reuters javlja pozivajući se na svjedoke da su se sirene čule u glavnom gradu Ukrajine Kijevu, te da su se čule snažne eksplozije kod obalnog grada Mariupolja na istoku zemlje. Po ukrajinskim izvorima gori skladište streljiva u Kijevu. Ukrajinska vojska objavila je da je protuzračna obrana srušila ruski zrakoplov na istoku Ukrajine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?