rat u ukrajini

Šef Wagnera: Kremlj nas je blokirao, mogu učiniti samo jednu stvar

Jevgenij Prigožin
Reuters/Pixsell
10.03.2023.
u 08:51

Wagnerova grupa pojavila se kao glavni akter u ratu u Ukrajini u kasnijim mjesecima 2022. Wagner je trenutačno navodno uključen u bitku za ukrajinski grad Bahmut, koja traje već mjesecima

Jevgenij Prigožin, šef privatne ruske vojne grupe Wagner, kaže da su on i njegovi borci molili za više streljiva, ali ih je Putin "presjekao". U poruci objavljenoj na njegovom Telegram kanalu, Prigožin je tvrdio da ga je Kremlj blokirao zbog njegovih javnih apela da se njegovim Wagnerovim trupama osigura više streljiva.

Wagnerova grupa pojavila se kao glavni akter u ratu u Ukrajini u kasnijim mjesecima 2022. Wagner je trenutačno navodno uključen u bitku za ukrajinski grad Bahmut, koja traje već mjesecima. Prigožin je posljednjih tjedana više puta javno molio rusku službenu vojsku da njegovim ljudima osigura više streljiva za nastavak napada na Bahmut.

"Kako bi me spriječili da tražim streljivo, isključili su sve posebne vladine telefonske linije u svim uredima i Wagnerovim jedinicama ... i blokirali sve moje propusnice za agencije odgovorne za donošenje odluka," rekao je Prigožin na svom Telegram kanalu, prema prijevodu The Moscow Timesa, piše Newsweek.

Prigožin je navodno dodao: "Sada mogu samo tražiti još zaliha putem medija i ... najvjerojatnije ću učiniti upravo to."

Američki think tank Institut za proučavanje rata u svom dnevnom ažuriranju nedavno je objavio kako se čini ''da je privatna plaćenička skupina Wagner napravila "taktičku pauzu" u Bahmutu''. 

ISW vjeruje da Wagner čeka dok ne stigne dovoljno pojačanja konvencionalnih ruskih trupa prije nego što odustane od žestoke bitke – najnasilnije borbe u ratu.

"Dolazak povećanog broja konvencionalnih ruskih snaga u to područje može sugerirati da ruske snage namjeravaju neutralizirati moguću kulminaciju Wagnerovih ofenzivnih operacija u Bahmutu s novim konvencionalnim trupama", rekao je ISW. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije