Velika Britanija

Sedam osoba cijepljenih AstraZenecom umrlo zbog ugrušaka u krvi

cjepivo astrazeneca
Hannibal Hanschke/DPA/Pixsell
03.04.2021.
u 14:28

Anticovid cjepivo Oxford-AstraZeneca u Velikoj Britaniji je primilo 18,1 milijuna ljudi, a pojava ugrušaka u krvi registrirana je kod 30 cijepljenih osoba.

Britanska agencija za kontrolu lijekova i zdravstvenih proizvoda (MHRA) priopćila je kako je sedam od tih 30 osoba preminulo.

U priopćenju se navodi kako do sada nema nikakvih dokaza da je pojava ugrušaka u krvi povezana sa cijepljenjem Oxford-AstraZeneca i da su koristi te cjepivo u borbi protiv pandemije COVID-19 višestruko veće od rizika.

Britanski stručnjaci i dalje istražuju eventualnu povezanost između cijepljenja i zgrušavanja krvi, kao i navedenih smrtnih slučajeva.

U Velikoj Britaniji je od 9. do 21. ožujka prvu dozu cjepiva Oxford-AstraZeneca primilo 15,8 milijuna ljudi, a drugu dozu primilo je još 2,2 milijuna osoba.

Nekoliko europskih zemalja su ograničile ili obustavile upotrebu cjepiva Oxford-AstraZeneca zbog zabrinutosti da bi mogla izazvati pojavu ugrušaka u krvi. Do sada nema službenih dokaza da to cjepivo uzrokuje takvu pojavu u krvi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije