POTRES U TURSKOJ

Sedam je sati čekala pomoć pod ruševinama: Ayse (5) nije puštala ruku svog oca

Autori: Vecernji.hr, Hina
07.02.2023.
u 16:11

Agencija Ujedinjenih naroda za djecu priopćila je u utorak da su u potresima koji su razorili brojne zgrade u Turskoj i Siriji možda poginule tisuće djece. "U potresima koji su jučer rano ujutro pogodili južnu Tursku i sjevernu Siriju možda su poginule tisuće djece", rekao je glasnogovornik UNICEF-a James Elder novinarima na brifingu u Ženevi. Dodao je da organizacija ne može utvrditi konkretan broj poginule djece

Potres magnitude 7,8 rano u ponedjeljak je srušio tisuće zgrada, uključujući brojne stambene blokove, kao i bolnice. Više desetaka tisuća ljudi ozlijeđeno je i mnogi su postali beskućnici. Broj mrtvih raste iz sata u sat i trenutačno je prema službenim podacima više od 5000 poginulih na području Turske i Sirije.

Agencija Ujedinjenih naroda za djecu priopćila je u utorak da su u potresima koji su razorili brojne zgrade u Turskoj i Siriji možda poginule tisuće djece. "U potresima koji su jučer rano ujutro pogodili južnu Tursku i sjevernu Siriju možda su poginule tisuće djece", rekao je glasnogovornik UNICEF-a James Elder novinarima na brifingu u Ženevi. Dodao je da organizacija ne može utvrditi konkretan broj poginule djece.

Petogodišnja Ayse iz Kahramanmaraşa imala je sreće te je spašena iz urušene šesterokatnice u kojoj je živjela s obitelji. Sedam je sati čekala kako bi je izvukli. Čim je ugledala oca, odmah ga je stisnula za ruku i nije ga puštala. Njeni roditelji i brat također su preživjeli razoran potres.


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan proglasio je u utorak tromjesečno izvanredno stanje u 10 južnih pokrajina pogođenih razornim potresima ocijenivši da je riječ o katastrofi. Dva snažna potresa koja su se dogodila u ponedjeljak pogodila su jugoistočnu Tursku i sjevernu Siriju odnijevši do sada više od 5000 ljudskih života.  Proglašenjem izvanrednog stanja predsjednik i vlada mogu zaobići parlament u provedbi novih zakona i ograničiti ili suspendirati prava i slobode bude li potrebno.

"Odlučili smo proglasiti izvanredno stanje kako bismo osigurali da se akcije brzo provode", rekao je Erdoğan u svojem drugom govoru od potresa.

Rekao je da će izvanredno stanje trajati tri mjeseca, što znači da će završiti pred predsjedničke i parlamentarne izbore 14. svibnja, a moglo bi biti i produljeno. Erdoğan je izvanredno stanje proglasio i nakon neuspjelog pokušaja državnog udara u srpnju 2016. godine. Erdoğan je rekao da je 70 zemalja ponudilo pomoć u spašavanju i da Turska planira otvoriti hotele i turistička središta u Antalyi da bi privremeno smjestila žrtve potresa. Rekao je da je u potresu u Turskoj poginulo 3549 ljudi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?