Njemački kancelar

Scholz poziva na oprez u odnosu Kine i Rusije

Olaf Scholz
POOL/REUTERS
23.02.2023.
u 21:26

- Ne bismo trebali imati iluzija o Kini. Oni do sada nisu zauzeli stav protiv Rusije - rekao je Scholz u intervjuu za njemački javni servis ZDF.

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je u četvrtak da ne treba imati ’nikakvih iluzija’ oko Kine, koja se nastoji pozicionirati kao posrednik između Rusije i Ukrajine, godinu dana nakon invazije Moskve na Ukrajinu. 

- Ne bismo trebali imati iluzija o Kini. Oni do sada nisu zauzeli stav protiv Rusije - rekao je Scholz u intervjuu za njemački javni servis ZDF.

Ova izjava njemačkog kancelara došla je dok se Peking priprema predstaviti mirovni plan za ukrajinski sukob ovaj tjedan, na prvu godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu, prenosi AFP.

Najviši kineski diplomat Wang Yi sastao se u srijedu s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom i predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi.

Nakon Wangove posjete, Moskva je priopćila da je Peking predstavio svoja stajališta o pristupima za "političko rješenje" sukoba.

Peking se nastojao pozicionirati kao neutralna strana u sukobu, istovremeno održavajući bliske veze sa strateškim saveznikom Rusijom.

I Sjedinjene Države i NATO izrazili su zabrinutost da Kina možda planira opskrbiti Rusiju oružjem kako bi podržala njene ratne napore.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije