Njemački kancelar

Scholz najavio ispunjenje cilja od 2 posto BDP-a za NATO

Olaf Scholz
POOL/REUTERS
12.02.2024.
u 21:46

Njemački kancelar je rekao da se vojska i njemačka obrambena industrija sada mogu osloniti na predanost Berlina da ispuni NATO-ov cilj izdvajanja za obranu od 2 posto.

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je u ponedjeljak da obrambene tvrtke mogu računati na to da će njegova vlada povećati vojna izdvajanja i da će ispuniti obvezu izdvajanja od 2 posto BDP-a na obranu NATO-a.

Scholz je to najavio nakon što je bivši američki predsjednik Donald Trump zadnjih dana izazvao bijes među američkim saveznicima sugerirajući da Sjedinjene Države možda neće zaštititi od potencijalne ruske invazije članice NATO-a koje ne troše dovoljno na obranu.

Dok je bio na dužnosti, Trump je javno kritizirao zemlje koje nisu ispunile cilj NATO saveza da izdvoje 2 posto bruto domaćeg proizvoda na obranu.

Scholz je rekao da se njemačka i europska obrambena industrija moraju prebaciti na masovnu proizvodnju oružja jer je rat u Ukrajini razotkrio kako se europski proizvođači bore da zadovolje potražnju za streljivom.

Scholz je u ponedjeljak bio u posjetu mjestu buduće Rheinmetallove tvornice oružja u središnjoj Njemačkoj.

"Moramo napraviti odmak od manufakturne prema masovnoj proizvodnji obrambene opreme", rekao je Scholz. "Ne samo Sjedinjene Države, već sve europske zemlje moraju učiniti još više kako bi poduprle Ukrajinu. Dosad dana obećanja nisu dovoljna. Nije dovoljna sama snaga Njemačke", kazao je.

Njemački kancelar je rekao da se vojska i njemačka obrambena industrija sada mogu osloniti na predanost Berlina da ispuni NATO-ov cilj izdvajanja za obranu od 2 posto.

"To je hitno potrebno. Na to nas tjera surova stvarnost: ne živimo u doba mira", dodao je Scholz.

Dodao je da europske države moraju objediniti svoje narudžbe oružja kako bi pomogle industriji ispuniti dugoročne obveze.

Rheinmetall, jedan od najvećih proizvođača topničkih i tenkovskih granata u svijetu, počeo je povećavati proizvodnju nakon ruske invazije na Ukrajinu, koja je razotkrila nestašicu i dovela europske proizvođače u situaciju da se bore da zadovolje potražnju.

"Izgradnja naše nove tvornice izravan je rezultat vremena koja se mijenja", rekao je izvršni direktor Rheinmetalla Armin Papperger.

Nova tvornica, čija se proizvodnja očekuje sljedeće godine, doprinijet će izradi oko 200.000 topničkih granata svake godine.
Rheinmetall je objavio da planira uložiti 300 milijuna eura i otvoriti oko 500 novih radnih mjesta. Cilj mu je biti u mogućnosti pokriti potražnju Bundeswehra za streljivom proizvedenim u Njemačkoj i također jamčiti isporuke zemljama partnerima u slučaju krize.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?