nakon napada na veleposlanstvo u Teheranu

Saudijska Arabija objavila prekid odnosa s Iranom

Saudijska arabija
03.01.2016.
u 22:40

Saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Džubeir objavio je u nedjelju prekid diplomatskih odnosa Saudijske Arabije s Iranom, nakon napada na veleposlanstvo u Teheranu i oštre iranske reakcije na pogubljenje jednog šijistkog saudijskog vjerskog vođe.

"Saudijska Arabija je odlučila prekinuti diplomatske odnose s Iranom i zahtijeva odlazak u roku od 48 sati članova iranskog diplomatskog predstavništva", rekao je na konferenciji za novinare u Rijadu.

On je osudio "negativna i agresivna uplitanja Irana u arapske poslove koja često izazivaju štete i uništenja", ustvrdivši da je napad na veleposlanstvo u Teheranu u skladu s onim što je okarakterizirao prijašnjim iranskim napadima na strana veleposlanstva i iranskom politikom destabilizacije regije stvaranjem "terorističkih ćelija" u Saudijskoj Arabiji.

Napadi na veleposlanstvo Saudijske Arabije u Teheranu i na saudijski konzulat u Mašhadu su jasna kršenja svih međunarodnih konvencija, rekao je i optužio iranske vlasti da nisu ništa učinile da ih spriječe.

Saudijsko pogubljenje šijitskog vjerskog vođe Nimra Bakera al-Nimra, oštrog kritičara vlasti u Rijadu, pogoršalo je napetosti na Bliskom istoku, posebice u Iranu gdje su prosvjednici djelomično uništili saudijsko veleposlanstvo.

Saudijski konzulat u Mašhadu je također napadnut. Četrdeset prosvjednika je uhićeno u Teheranu i 4 u Mašhadu. 

Osude postupka Saudijske Arabije već dva dana stižu sa svih strana, a u nedjelju se oglasio i irački vrhovni šijitski klerik, veliki ajatolah Ali al-Sistani koji je kazao da je šijitski svijet s "velikom tugom i žaljenjem ptrimio vijest o mučeništvu više naše vjerske braće u regiji čija je krv prolivena u nepravednoj agresiji".

Francuska i Njemačka u nedjelju su izrazili žaljenje zbog smaknuća koje je dan ranije Saudijska Arabija izvršila nad 47 osoba, među kojima je bio i šijitski klerik, gorljivi kritičar vladajuće dinastije, što je urodilo prosvjedima i nasiljem u više bliskoistočnih država, javljaju agencije.

Vođa libanonskog Hezbolaha Sajed Hasan Nasralah je izjavio da je smaknuće al-Nimra "krvava poruka" te da Rijad diljem svijeta želi potaknuti sektaške sukobe.

"Kuća Sauda želi sukob sunita i šijita. Oni su ti koji su iskre sukoba palili prije, a to čine i sada u svakom kutku svijeta", kazao je Nasralah.

Šeik Nimr al-Nimr (56), žestoki kritičar sunitske dinastije Al Saud, bio je istaknuta osoba oporbenog pokreta koji se 2011. u vrijeme narodnih pobuna poznatih kao arapsko proljeće pojavio na istoku Arabije, gdje živi najveća šijitska zajednica, manjinska u toj sunitskoj zemlji.

Njegovo je pogubljenje dočekano u Iranu silovitim prosvjedima na čijoj se meti našlo saudijsko veleposlanstvo u Teheranu, a vrhovni iranski vođa, ajatolah Ali Hamnej upozorio je da će "Božja ruka" stići krivce za pogubljenje "tog mučenika" koji je "nepravedno" smaknut.

Teheran je nakon vijesti o smaknuću al-Nimra smjesta reagirao i optužio Rijad da je previše usredotočen na istaknute osobe umjesto da pokuša na domaćem terenu iskorijeniti islamski terorizam.

"Umjesto da se usredotoči na teroriste Islamske države koji predstavljaju prijetnju regiji i cijelom svijetu, Saudijci pogubljuju istaknute osobe poput al-Nimra", priopćio je u subotu glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Džaber Ansari.

Zabrinutost zbog novonastale situacije izrazili su SAD i UN, podsjetivši da su Teheran i Rijad na suprotnim stranama u sukobima u Jemenu i Siriji.

U trenucima objave prekida odnosa, saudijski diplomati koji su evakuirani iz Irana nakon napada na veleposlanstvo, sletjeli su u Dubaiju na putu u domovinu, objavile su agencije.

Odnosi između dviju zemalja izrazito su se pogoršali nakon Islamske revolucije 1979. i najčešće ih obilježava nesklad oko načina rješavanja kriza u regiji, uz uzajamnj optuživanje za pokušaj širenja vlastitog utjecaja.

Saudijska Arabija i Iran već su jednom imali prekinute odnose, od 1987. do 1991., zbog krvavih sukoba između iranskih hodočasnika i saudijskih snaga sigurnosti tijekom hodočašća u Meku 1987.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?