Samo nebo je granica

Saudijci grade najvišu zgradu na svijetu: Jeddah Tower bit će visok jedan kilometar

Jeddah Tower
04.12.2015.
u 07:00

Kompanije Jeddah Economic i Alinma Investment osigurale su sredstva od 1,1 milijardu eura za izgradnju ove zgrade

Saudijska Arabija osigurala je sredstva za izgradnju najviše građevine na svijetu, jedan kilometar visokog Jeddah Towera. Izgradnja će koštati više od 1,1 milijardu eura. Naime, kompanije Jeddah Economic i Alinma Investment osigurale su sredstva od 1,1 milijardu eura za izgradnju ove zgrade. Do sada je izgrađeno 26 katova, a pretpostavlja se da će radovi biti završeni najkasnije do 2020. godine.

Zgrada će imati 167 katova i gledat će na Crveno more. Za izgradnju će biti potrebno blizu 500.000 kubičnih metara betona i blizu 80.000 tona željeza. Temelji zgrade bit će duboki više od 60 metara. Jedna od prepreka za ovako visoku građevinu su udari vjetra. Međutim, arhitekti i inženjeri koji rade na ovom megaprojektu pronašli su rješenje i za ovaj problem.

"Svaki kat će biti drukčijeg oblika. Na taj način vjetar neće udarati izravno u zgradu, nego će kolati oko nje", rekao je direktor Jeddah Economica Mounib Hammoud. Toranj će, inače, biti kombinacija stambenog i poslovnog objekta u kojemu će većina katova biti namijenjena za stanovanje. U tornju će se nalaziti i hotel, uredi i brojni restorani...

Tako bi za koju godinu Kalifov toranj u Dubaiju, trenutačno najviša svjetska građevina sa svoja 827 metra, mogla izgubiti tu titulu.

S druge strane, najviši dvojni neboderi su Petronasovi tornjevi blizanci u Kuala Lumpuru u Maleziji. Zanimljivo je napomenuti kako se od 10 najviših nebodera svijeta čak njih 9 nalazi u Aziji. Također, od 30 najviših nebodera svijeta ni jedan se ne nalazi u Europi, Africi, Južnoj Americi ili Australiji. Za neke je očito samo nebo granica.

Pitanje je koliko se uopće može ići iznad nametnutih standarda zadanih arhitektonskih vizija i fantazija, kojima se pokazuje moć i modernizacija društva zemlje u kojoj se gradi. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije