dramatična noć

Sanna Marin poražena u tijesnjoj utrci na izborima u Finskoj

03.04.2023.
u 08:26

Orpo je osvojio 20,8 posto glasova, ispred desničarske populističke Finske stranke i lijevog centra. Populisti su osvojili rekordnih 20,1 posto.

Lider finskih konzervativaca Petteri Orpo pobijedio je u izbornoj utrci, pobijedivši premijerku lijevog centra Sannu Marin, javlja BBC.

- Dobili smo najveći broj mjesta - rekao je lider Stranke nacionalne koalicije, nakon dramatične noći u kojoj je pobjeda bježala od socijaldemokratkinje Marin.

Orpo je osvojio 20,8 posto glasova, ispred desničarske populističke Finske stranke i lijevog centra. Populisti su osvojili rekordnih 20,1 posto.

To je gorak poraz za Marin, koja je povećala broj mjesta svoje stranke i osigurala 19,9 posto glasova.

Ona nastavlja uživati visoke rejtinge u anketama i naširoko je hvaljena jer je usmjerila Finsku ka skorom ulasku u NATO i vodila svoju zemlju kroz pandemiju Covid-19, podsjeća BBC.

Ubrzo nakon što je konzervativni lider proglasio pobjedu, premijerka je priznala izbore.

- Čestitam pobjedniku na izborima, čestitam Partiji nacionalne koalicije, čestitam Finskoj stranci. Narod je rekao svoje - kazala je ona pristalicama.

Tjednima su tri stranke bile gotovo izjednačene u anketama. Zatim je projekcija javnog servisa YLE donijela pobjedu Nacionalnoj koaliciji Petteri Orpo s najvećim brojem zastupničkih mjesta u parlamentu.

- Mislim da Finci žele promjene. Oni žele promjene i sada ću započeti pregovore, otvoriti pregovore sa svim stranama - rekao je on.

Liderka Finske stranke Riika Purra čestitala je svom rivalu desnog centra i iskazala je oduševljenje najboljim rezultatom u povijesti svoje stranke.

- I dalje pretendiramo da budemo prvi, ali još sedam mjesta je odličan rezultat - kazala je ona.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?