pompeo u jeruzalemu

SAD ZADOVOLJAN Netanyahu: Obrate posebnu pozornost kada se Arapi i Izraelci o nečemu dogovore

24.08.2020.
u 17:33

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je u ponedjeljak da s "optimizmom" gleda na normalizaciju veza "drugih arapskih zemalja" i Izraela nakon potpisivanja ugovora između židovske države i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"S optimizmom gledam na to što i druge arapske zemlje koriste priliku da priznaju državu Izrael i surađuju s njom", rekao je Pompeo na tiskovnoj konferenciji u Jeruzalemu, u društvu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, prenosi Hina.

Američki državni tajnik nije rekao koje su to zemlje kandidati za normalizaciju veza s Izraelom, ali ovih dana u okviru petodnevnog putovanja Bliskim istokom koji je počeo u Jeruzalemu, osim Emirata treba posjetiti Sudan i Bahrein.

Pompeo i Netanyahu su razgovarali o Iranu, neprijatelju Izraela i Sjedinjenih Država, rekavši da se više arapskih zemalja u Perzijskom zaljevu protivi skorom ukidanju embarga na prodaju oružja Teheranu.

"Preporučam našim prijateljima, ponajprije europskim, da obrate posebnu pozornost kada se Arapi i Izraelci o nečemu dogovore", rekao je Netanyahu.

Pošto su 13. kolovoza Izrael i Emirati pod pokroviteljstvom SAD-a potpisali povijesni mirovni ugovor, židovska država mora riješiti još jedno iznimno osjetljivo pitanje: moguću prodaju američkih borbenih zrakoplova F-35 Emiratima.

 

Potonji imaju šezdesetak Miragea 2000, višenamjenskih borbenih zrakoplova, ali administracija Donalda Trumpa "ubrzava", piše New York Times, svoju kampanju radi prodaje F-35 nove generacije Emiratima.

Izrael se od početka protivi prodaji F-35 drugim zemljama na Bliskom istoku, pa tako i Jordanu i Egiptu, s kojima je potpisao mirovni ugovor, jer želi zadržati tehnološku premoć u regiji.

Benjamin Netanyahu je u ponedjeljak opetovao da ugovor s Emiratima ne obuhvaća odredbu o F-35, napomenuvši da je od SAD-a dobio jamstvo da će njegova zemlja i dalje imati vojnu nadmoć.

"Nastavit ćemo održavati tu kvalitativnu vojnu nadmoć (Izraela), ali istodobno imamo sigurnosne veze s Emiratima više od 20 godina (...) i želimo im osigurati opremu koja im je potrebna da svoje stanovnike zaštite od iste prijetnje, Islamske Republike Irana", rekao je Pompeo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?