Američko ministarstvo vanjskih poslova objavilo

SAD ubrzava postupak izdavanja dozvola za izvoz oružja

oružje
19.05.2023.
u 18:23

"Došlo je vrijeme da se ponovo procijeni i prilagodi sigurnosna suradnja kako bi se odgovorilo na nove izazove i one koji se naziru", navodi ministarstvo u sažetku.

Američko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da planira ažurirati interne postupke kontrole kako bi se ubrzalo izdavanje dozvola za izvoz oružja "u razdoblju pojačane strateške konkurencije".

"Došlo je vrijeme da se ponovo procijeni i prilagodi sigurnosna suradnja kako bi se odgovorilo na nove izazove i one koji se naziru", navodi ministarstvo u sažetku.

Natjecanje s Kinom i ruski rat u Ukrajini bili su faktori koji su doveli do plana u 10 točaka koji bi trebao izmijeniti alate za nadzor prodaje oružja  u inozemstvo, dodaju.

Plan se nadovezao za internu analizu u ministarstvu, a uključuje "anticipatorne političke odluke" o potencijalnoj budućoj nabavi saveznika kako bi proces odlučivanja o njihovim zahtjevima počeo ranije.

Proizvođači oružja već se dugo nadaju da će ministarstvo vanjskih poslova anticipirati upite saveznika za kupnju sustava naoružanja i da više neće čekati službeni zahtjev, napominje Reuters.

Plan uključuje i dodatnu obuku vojnih atašea, stacioniranih u veleposlanstvima koja su prva točka u postupku izvoza oružja.

U fiskalnoj 2022. godini vrijednost odobrenog izvoza vojne opreme, kada se uključe i neizravni poslovi, iznosila 205,6 milijardi dolara i bila je veća za 49 posto nego u fiskalnoj 2021., objavilo je ministarstvo vanjskih poslova u siječnju.

U istom su postotku porasle i prodaja dogovorena preko veleposlanstava i izravna prodaja, dosegnuvši 51,9 milijardi odnosno 153,7 milijardi dolara.

Strane vlade mogu od američkih tvrtki kupiti oružje izravnim pregovorima ili preko američkog veleposlanstva. Obje opcije uključuju obavezu pribavljanja dozvole vlade SAD-a, objašnjava Reuters.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?