Kerry:

SAD i Kina moraju obuzdati sjevernokorejski nuklearni program

John Kerry
27.01.2016.
u 14:53

Sjedinjene Države i Kina moraju naći načina da obuzdaju sjevernokorejski nuklearni program i ublaže napetosti u Južnokineskom moru, rekao je u srijedu američki državni tajnik John Kerry u Pekingu na sastanku s kineskim šefom diplomacije Wangom Yijem.

Kerry je doputovao u dvodnevnu posjetu Kini u utorak navečer nakon dvodnevnih sastanaka s liderima zemalja jugoistočne Azije koje je nastojao ohrabriti da zauzmu jedinstveno stajalište prema sve snažnijim teritorijalnim pretenzijama Pekinga u Južnokineskom moru. 

Kina odavno tvrdi da ona ima suverenitet nad gotovo cijelim Južnokineskim morem, uključujući područja koja nadziru ili barem potražuju druge zemlje, prenosi Klix.ba

Kineski državni mediji zauzeli su obrambeno stajalište prema nuklearnom pitanju Sjeverne Koreje koja je 6. siječnja izvela nuklearni eksperiment i tvrdi da je to bilo testiranje minijaturne hidrogenske bombe. 

"Prije pritiskanja Kine... najviši američki diplomat trebao bi prvo razmotriti stajalište svoje zemlje o tom pitanju", napisala je državna agencija Xinhua. 

Analitičari ocjenjuju da Kina nije spremna koristiti se svojim punim uticajem kako bi pritisnula Sjevernu Koreju da uspori svoj nuklearni razvoj, uglavnom jer strahuje da bi preveliki pritisak izazvao pad režima sjevernokorejskog komunističkog vođe Kim Jong Una, a to bi moglo izazvati val izbjeglica iz Sjeverne Koreje prema Kini. 

"Kineska strategija i dalje se vodi sljedećim prioritetima: nema rata, nema nestabilnosti, nema nuklearnog oružja", rekao je Mikko Huotari iz Instituta Mercator za kineske studije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije