Upozorenje

S hrvatskog tržišta povučena slana srdela Stella

srdela
Dusko Jaramaz/PIXSELL
07.07.2023.
u 17:52

Usoljenu srdelu preventivno ne konzumirati i vratiti je na prodajno mjesto, savjetuje se kupcima

S hrvatskog se tržišta povlači prehrambeni proizvod zbog prisutnosti štetne tvari koja može utjecati na zdravlje ljudi. Kako su izvijestili iz Europskog sustava za brzo uzbunjivanje u prometu hranom, povlače se slane sardine marke Stella zbog moguće prisutnosti histamina iznad zakonski dopuštenih granica.

Proizvod se prodaje u vakuumiranim pakiranjima od 200 gr. Proizvođač je talijanska tvrtka Stella iz Milana. Usoljenu srdelu preventivno ne konzumirati i vratiti je na prodajno mjesto, savjetuje se kupcima. Iz Europskog sustava tumače kako je rizik ozbiljan, a povišene vrijednosti histamina otkrivene su službenim kontrolama na tržištu, i to na prodajnim mjestima u Italiji. Srdele su se prodavale u Italiji i RH, a zemlja prijave je Italija.

Histamin je posebno problematičan za osobe koje su alergične na taj spoj. Povišene razine histamina u ribi obično upućuju na nedovoljnu svježinu proizvoda, loše hlađenje i slabije higijenske uvjete. Simptomi trovanja histaminom su probavne smetnje, mučnina, glavobolja, visoka temperatura, gubitak daha te kožni osip i svrbež, piše Slobodna Dalmacija. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije