Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Ruski šef diplomacije: Vidimo diskriminaciju Hrvata u BiH te inzistiramo na provođenju izborne reforme

17. siječnja 2022. u 14:00 1 komentara 778 prikaza

Rusija vidi očiglednu diskriminaciju Hrvata u Bosni i Hercegovini te insistira na poštivanju Daytonskog sporazuma i provođenju izborne reforme, rekao je u ponedjeljak ruski šef diplomacije Sergej Lavrov. "Vidimo i mi očiglednu diskriminaciju bosanskoherceovački Hrvata, o čemu je govorio hrvatski ministar", rekao je Lavrov u Moskvi na konferenciji za medije nakon bilateralnog susreta s ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom. Naglasio je ruski šef diplomacije potrebu provođenja izborne reforme kako bi se ta diskriminacija okončala, u skladu s Daytonskim sporazumom. "Mogu potvrditi i da mi, kao i hrvatske kolege, zastupamo strogo poštivanje Daytonskog sporazuma", kazao je Lavrov, dodavši kako danas postoje planovi da se BiH kao država s dva entiteta i tri konstitutivna naroda pretvori u unitarnu državu, čime se „demonizira i Republiku Srpsku”. Lavrov američki pristup zapadnom Balkanu smatra slikovitim budući da je Washington imenovao posebnog izaslanika za izbornu reformu, a istovremeno poziva na neuplitanje u unutarnja pitanja drugih zemalja. SAD često optužuje Moskvu za miješanje u svoje izborne procese. Ruski ministar istaknuo je da se sva pitanja, uključujući izbornu reformu, trebaju rješavati unutar BiH.

Grlić Radman je zahvalio ministru Rusije, „tradicionalno dobro upućene u zapadni Balkan”, na razmjeni mišljenja o nužnosti poštivanja Daytonskog sporazuma, kazavši kako se Lavrov tijekom susreta složio s potrebom legitimne političke zastupljenosti Hrvata u „kolektivnim tijelima, Predsjedništvu i Domu naroda” u BiH.

 

  • Habuhabuhabu:

    Nije jasno da li priča o diskriminaciji u Federaciji gdje žive i rade, ili u Republici Srpskoj gdje ih nema ni pod mikroskopom.