Loši odnosi

Rusima otežano kretanje kroz tjesnace Bospor i Dardanele?

rusi
01.12.2015.
u 11:57

Turska može onemogućiti brodovima stranih zemalja prolaz kroz Bospor i Dardanele isključivo u slučaju rata, određeno je Konvencijom iz Montreuxa 1936.

Prema AIS sustavu praćenja kretanja pomorskih plovila, samo turski brodovi se kreću duž Bospora, a u Dardanelima nema kretanja brodova uopće. Istovremeno, među brodovima iz Crnog Mora i iz Sredozemnog mora nalazi se mali dio plovila pod ruskom zastavom koji stoje i čekaju, javlja infowars.com.

U Crnom moru, iz smjera Novorossiyska i Sevastopolja u smjeru Bospora, prema Bosporu, ne kreće se niti jedan ruski brod.

Tenzije između dvije zemlje sve su veće nakon što je turska oborila ruski borbeni zrakoplov koji je ušao u turski zračni prostor. Napeti odnosi mogli bi ugroziti slobodu kretanja brodova kroz Bospor i Dardanele, glavne pomorske pravce za ruske trgovačke, ali i vojne brodove koji puni naoružanja idu prema Siriji.

Do potpune blokade neće doći jer bi time došlo do kršenja međunarodnog prava. Kretanje kroz Bospor i Dardanele  od 1936. regulirano jeKonvencijom iz Montreuxa koja kaže da Turska može brodovima stranih zemalja onemogućiti prolaz isključivo u slučaju rata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?