moskva

Rusija odbacuje tvrdnje SAD-a da razvija svemirske nuklearne kapacitete

Vladimir Putin
Reuters/PIXSELL
20.02.2024.
u 21:27

„Naš stav je jasan i transparentan: uvijek smo kategorički bili protiv, a i sad smo protiv raspoređivanja nuklearnog oružja u svemiru”, rekao je Putin obraćajući se Sergeju Šojguu, svom ministru obrane.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak je rekao da se Moskva protivi raspoređivanju nuklearnog naoružanja u svemir, a njegov ministar obrane odbacio je američke tvrdnje da Rusija to planira učiniti. 

Neimenovani izvor prošli je tjedan Reutersu rekao da Washington posjeduje nove informacije vezane uz ruske nuklearne kapacitete te da Moskva pokušava razviti oružje koje bi se koristilo iz svemira. 

„Naš stav je jasan i transparentan: uvijek smo kategorički bili protiv, a i sad smo protiv raspoređivanja nuklearnog oružja u svemiru”, rekao je Putin obraćajući se Sergeju Šojguu, svom ministru obrane. 

"Pozivamo ne samo na poštivanje svih sporazuma koji postoje u ovoj oblasti, nego smo i više puta ponudili jačanje tog zajedničkog cilja", rekao je Putin, referirajući se na sporazume o ograničenju nuklearnog naoružanja. 

Putin je naglasio da se ruske aktivnosti u svemiru ne razlikuju od drugih država, pa i SAD-a. 

Američki izvori su prošli tjedan sugerirali da Rusija ima nove kapacitete u svemiru, no nije navedeno više detalja niti su objavljeni ikakvi dokazi.

New York Times je pisao da Rusija pokušava razviti antisatelitsko nuklearno naoružanje.

Šojgu je u utorak rekao kako ne postoje takvi planovi. 

„Kao prvo, nema takvih projekata – nuklearnog naoružanja u svemiru. Kao drugo, SAD zna da to ne postoji”, kazao je Putinu. 

Bijelu kuću je optužio da pokušava zastrašiti zastupnike Kongresa kako bi pristali na slanje dodatnih sredstava Ukrajini, s krajnjim ciljem strateškog poraza Rusije. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?