JAČANJE BILATERALNIH ODNOSA

Rusija i Sjeverna Koreja žele ojačati suradnju, u inozemstvu su sumnjičavi i zabrinuti

Rusija i Sjeverna Koreja
SPUTNIK/REUTERS
17.01.2024.
u 19:33

Vjeruje se da je Sjeverna Koreja Rusiji isporučila streljivo, među kojim su i balistički projektili, za napade na Ukrajinu. Strahuje se da bi Rusija, velika vojna sila, mogla pružiti tehničku pomoć sjevernokorejskim programima naoružanja.

Rusija je potvrdila da blisko surađuje sa Sjevernom Korejom tijekom posjeta sjevernokorejske ministrice vanjskih poslova Choe Son Hui Moskvi, rekao je u srijedu glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

"Već smo više puta rekli i spreman sam to ponoviti - Sjeverna Koreja je za nas važan partner i kanimo osnažiti naše odnose na svim područjima, uključujući i ona osjetljiva", odgovorio je novinarima Peskov na pitanje o obrambenim vezama, prenosi ruska novinska agencija TASS. 

Ministrica Choe Son Hui u utorak se sastala s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim i predsjednikom Vladimirom Putinom. Peskov je samo rekao da se sastanak s Putinom odnosio na "bilateralne odnose općenito, kao i na stanje na Korejskom poluotoku". Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova obećala je da će kasnije iznijeti pojedinosti o sastancima.

 

Na produbljivanje veza između Moskve i Pjongjanga u inozemstvu se gleda sumnjičavo i sa zabrinutošću. Vjeruje se da je Sjeverna Koreja Rusiji isporučila streljivo, među kojim su i balistički projektili, za napade na Ukrajinu. Strahuje se da bi Rusija, velika vojna sila, mogla pružiti tehničku pomoć sjevernokorejskim programima naoružanja. Da bi iskazao tijesnu suradnju između dviju zemalja, sjevernokorejski vođa Kim Jong Un prošli je rujan posjetio ruski Daleki istok, gdje se sastao s Putinom, a potom je uslijedio posjet Lavrova Pjongjangu.

Ruski mediji prenose da je ministrica Choe Son Hui rekla kako je svrha njezina posjeta Moskvi bio daljnji razvoj dogovora postignutih na sastancima. Na Putinovo putovanje u Sjevernu Koreju još se čeka. Ruski predsjednik će prihvatiti poziv kada za to bude prilika, rekao je Peskov.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?